Vis mer

Blir du syk av å gå ute med vått hår og gjør alkohol deg varm?

6 vintermyter vi alle har tenkt på!

(upublisert) Opprettet


Vi er godt inne i de kalde vintermånedene og forkjølelsesesongen er her igjen. Men er det egentlig sånn at man blir forkjøla av å gå ut med vått hår og kan appelsinjuice gjøre underverker?

Les også: 7 ting du må vite om influensa og forkjolelse

Det finnes mange myter når det kommer til sykdom, men også på typiske vintermyter. SOL har samlet et knippe myter og gir seg svaret: 

 1. Kulden kan gjøre deg syk


  (FOTO: Colourbox)


  Dagbladet skriver
  at forskere har kommet fram til at kulde kan øke risikoen for å bli forkjølet.

  Men det er derimot ikke kulda i seg selv som er årsaken, det er et virus som gjør deg syk. Kulda legger bare forholdene til rette.

  Virus trives godt i kulde. Når en smittet person nyser, kan viruset sprutes flere meter ut i lufta. Og så lenge det er kaldt, er sjansen større for at viruset overlever til det når fram til en ny kropp.


 2. Vitamin C forebygger forkjølelsen


  (FOTO: Colourbox)


  Ifølge nettsiden Littlethings
  trenger alle cirka 75mg vitamin C hver dag for å opprettholde et sterkt immunforsvar.

  Men vitamin C og appelsin hjelper likevel ikke. Når du allerede er syk blir du ikke frisk av å spise appelsin eller drikke appelsinjuice.

  Vitamin C kan derimot hjelpe å forkorte og redusere forkjølelsen.


 3. Alkohol gjør kroppen din varm


  (FOTO: Colourbox)

  Er en myte! Klikk.no skriver at du ikke blir varmere av alkohol - snarere tvert i mot. Man føler derimot at man blir det, noe som kan være farlig når det er skikkelig kaldt ute.


 4. Varm suppe kan gjøre deg raskere frisk


  (FOTO: Colourbox)

  Dinside.no skriver at grunnen til at det er viktig med væsker - som supper, juice og vann, når man har influensa, er for å opprettholde væskebalansen i kroppen.

  Likevel er det ikke sant at du blir frisk automatisk av den varme retten.


 5. Du må sove mer om vinteren


  (FOTO: Colourbox)

  Når det er mørkt ute føler vi oss oftere trøtt og dermed vil vi sove mer.

  Klikk skriver blant annet at søvnmønsteret vårt blir forstyrret om vinteren på grunn av det stadige mørket. Men selv om mange føler de trenger mer søvn om vinteren enn om sommeren, gjør det oss ikke mer uthvilt.


 6. Blir du syk av å gå ut med vått hår?


  (FOTO: Colourbox)

  Ifølge KK.no blir du ikke forkjøla av å gå ut med vått hår.

  – I utgangspunktet blir du ikke forkjøla av å gå ut med vått hår. Det må smitte til for å bli forkjøla. Dermed kan du gå alene i ukesvis på Svalbard med vått hår og våte sokker uten å bli syk, forklarer lege Brynjulf Barexstein, som driver legeklinikken Barex.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.