Bekymrer du deg mye? Da kan du ha høy IQ

5 fordeler med å være nevrotisk.

Bekymrer du deg mye? Da kan du ha høy IQ
(upublisert) Opprettet


Å være nevrotisk blir vanligvis ikke sett på som et godt personlighetstrekk. Men det er mange gode egenskaper knyttet til dette, skal vi tro forskerne.

SOL har samlet noen av dem:


 1. De er kreative genier


  Er du anspent og nevrotisk kan du også være et kreativt geni, skriver The Independent. En studie utført ved King’s College London støtter opp om teorien om at nevrotiske har mer fantasi.

  Både kunstneren Vincent van Gogh, filmskaperen Woody Allen og forsker Isaac Newton trekkes frem som eksepler på nevrotiske og kreative genier. Nevrotiske personer har en hjerne som er mer følsom for å oppfatte trusler enn det andre har. Den såkalte «panikk-knapp»-tendensen er nært knyttet til en overaktiv, trusselgenerert fantasi, ifølge forskere.


 2. De får bedre karakterer


  En undersøkelse utført av den svenske psykologen Pia Rosander ved Lunds universitet, viste at det var en klar sammenheng mellom hvor gode karakterer elever får på skolen, og hvor samvittighetsfulle og pliktoppfyllende de er.

  Nevrotiske elever, med angst og indre uro, fikk bedre karakterer enn andre, skriver Aftenposten. «Åpenhet», eller intellektuell nysgjerrighet, førte ikke til bedre karakterer.


 3. Å bekymre seg er et tegn på høy IQ


  Ifølge en undersøkelse fra SUNY Downstate Medical Center i New York er det bra for hjernen å bekymre seg litt, og viktig for menneskets overlevelse.

  Evnen til å være bekymret og engstelig utviklet seg sammen med intelligensen for at vi skulle unngå fare, skriver The Independent.

  - Det å bekymre seg gjør at folk «ikke tar noen sjanser», og denne typen personer har nok høyere overlevelsesrate. Akkurat som med intelligens kan bekymring være en fordel for arten, sier professor i psykiatri, Jeremy Coplan, som jobbet med studien.

  Psykolog Pia Rosander ved Lunds universitet fant også en sammenheng mellom høy IQ og hvor samvittighetsfulle jenter var. For gutter var det omvendt. Her hadde de samvittighetsfulle lavere IQ.


 4.  De bruker angsten til å forbedre seg


  Nicholas A. Turiano, postdoktor ved Institutt for psykiatri ved University of Rochester Media Center, forklarer at folk som er nevrotiske ofte opplever mer angst og er mer emosjonelle.

  - Men de som er nevrotiske, og i tillegg har sterk samvittighet ser ikke ut til å ty til negativ oppførsel, sier Turiano til Huffingtion Post.

  Forskerne tror at de som har sterk samvittighet også har ressurser til å avstå fra skadelig helseatferd og i stedet bruke denne angsten til å forbedre helsa. For eksempel vil en sunn nevrotiker fortsatt bekymre seg, men vil kanalisere bekymringen til god atferd, som for eksempel å spise sunnere og trene.

  De bruker også samvittigheten og nevrotikeren i seg til å bli mer suksessfull på jobb.


 5. De har bedre ordforråd


  Ifølge en studie utført av forskere ved Ontario’s Lakehead University har personer som bekymrer seg ofte bedre verbale ferdigheter.

  126 studenter ble spurt om følelsene sine rundt angst, depresjon og bekymringer, og resultatene viste at studenter som skåret høyt på verbale ferdigheter ofte bekymret seg mye, skriver Elite Daily.Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer