Vis mer

- Barna opplever ubehag og redsel for vold og krangling

Det viktigste for barna er at mor og far ikke blir «annerledes», mener rusforsker.

(upublisert) Opprettet


Er det greit å drikke alkohol foran barn i jula? Nordmenn er splittet i svaret.

Stem nederst i saken!

Debatten har rullet i mange år, og en ny undersøkelse gjort av Sentio på oppdrag fra P4, har brakt den til overflaten igjen.

Dette har kommet frem i alkoholdebatten de siste årene: 


 1. 48,4 synes det er greit


  I undersøkelsen utført på oppdrag fra P4 sier 48,4 prosent av de spurte svarte at de ikke synes det er greit å nyte alkohol foran barn i jula.

  Samtidig svarer nesten like mange, 46,2 prosent, at de syns det er greit å drikke foran barn, mens 5,4 prosent svarer «vet ikke».

  – Dette gjenspeiler det at alkohol og alkoholbruk er en kime til konflikt i mange familier, sier leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen Av-og-til.


  Av mennene som ble spurt mente 51 prosent at det er greit å nyte alkohol foran barn, mens 52 prosent av kvinnene mener det ikke er greit.


 2. Forskjell mellom liv og lære


  I den store norske forbrukerundersøkelsen til Ipsos MMI fra 2012, svarte hele tre av fire at man ikke bør drikke med barn tilstede. Likevel oppga over halvparten av de spurte at de drikker alkohol hver feriedag, mens de var sammen med barn.

  Flertallet drakk 1-2 enheter, for eksempel et glass vin, skriver Aftenposten.


 3. Mener barn blir utrygge


  Daglig leder av alkovettorganisasjonen Av og Til, Kari Randen, har tidligere uttalt til Aftenposten at foreldres drikking byr på store utfordringer for mange barn.

  - Barn liker at foreldre er som de pleier å være, og merker endringer i oppførsel. En slik adferdsendring kan føre til utrygghet, særlig dersom man er på ferietur i ukjente omgivelser. Derfor kan det være en god idé for de voksne å diskutere seg frem til noen kjøreregler for alkoholbruk før man drar på ferie, sier hun.


 4. Viktigst at mor og far ikke blir «annerledes»


  I 2013 svarte 65 prosent at det er greit å drikke en til to glass øl eller vin med barna til stede, i en undersøkelse utført av Opinion Perudco, for Avisa Nordland. Syv prosent mente det var greit med tre til fire alkoholenheter, og 22 prosent har nulltoleranse for å kombinere alkohol og samvær med barn.

  Rusforsker Øystein Henriksen sier til avisa at han ikke tror barn og unge er så opptatt av om foreldrene drikker eller ikke. Det viktige er at mor og far ikke blir «annerledes».

  - Foreldre som drikker for mye sammen med barna sine, trenger ikke telle glass for å vite det, sier han, men understreker likevel at foreldrenes drikkevaner har sterk innflytelse på de unge.

  - Foreldre er viktige! Faktisk er mor og far sterkere rollemodeller enn jevnaldrende når det gjelder drikkemønster, sier han. 5. Rike drikker mer foran barna


  I 2013 viste en undersøkelse at de som tjener mest oftere drikker foran barna. Undersøkelsen var utført av Norstat for legemiddelselskapet Lundbeck, skriver Dagbladet.

  Blant dem som oppga at de hadde en husholdningsinntekt på over 1 million kroner, oppga to av tre at de drakk med barna til stede. I husholdninger med årsinntekt på under 400.000 var tallet redusert til en av tre.


 6. Helsedirektoratet: 150.000 barn gruer seg til jul


  I fjor viste Helsedirektoratets beregninger at en av ti barn gruer seg til jul, skriver NRK. Opptil 150.000 barn lever med foreldre som har et usunt drikkemønster i julen.

  – For veldig mange er jul en hyggelig tid, men for mange er det en tid med foreldre eller nære slektninger som drikker mye. Det fører til at barna opplever ubehag og redsel for vold og krangling, uttalte avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

  Han råder derfor til å tenke over hvem man drikker med, og hvor ofte man drikker.


 7. Hva mener du? Er det greit å drikker alkohol foran barn?


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.