Advarer mot energidrikker, vil ha aldersgrense

Slår alarm om unges forbruk.

(upublisert) Opprettet
Verdens helseorganisasjon (WHO) vil ha aldersgrense på linje med alkohol for kjøp av energidrikker, skriver dansk TV 2. I en rapport om temaet, skriver WHO at unges forbruk av koffeinholdige energidrikker utgjør en risiko for folkehelsa.

Ingen aldersgrense i Norge

I Norge finnes det ingen aldersgrense for kjøp av energidrikker, men noen butikker opererer med anbefalt aldersgrense, skrev NRK tidligere i år. - I Norge er det ikke vanlig å innføre aldersgrenser på matprodukter som betraktes som usunne. De eneste aldersgrensene vi har, er på alkohol og tobakk. I tillegg anbefaler vi å unngå kunstige søtningsstoffer for barn under tre år, sa avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til NRK.

14-åring fikk akutt nyresvikt

Det finnes lite forskning om energidrikkers effekt på kroppen, men flere alvorlige helserelaterte enkelttilfeller knyttes til de koffeinholdige drikkene. Gudbrandsdølen Dagningen skrev i vår om 14 år gamle Henrik som fikk akutt nyresvikt etter å ha drukket fire liter energidrikk på et såkalt LAN-party. Ifølge lokalavisa var tenåringen i livsfare i flere dager på sykehus før han ble utskrevet. - Jeg synes det er helt forkastelig at en 14-åring kan gå inn på butikken og kjøpe brettvis med energidrikk, sa Henriks far til GD den gang.

Flere alvorlige tilfeller

Fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk, bekreftet overfor Dagens Medisin at lignende tilfeller har vært meldt inn: - Det har vært rapportert alvorlige tilfeller av både nyresvikt og hjerterytmeforstyrrelser hos barn og unge som har drukket energidrikker samtidig som de har fått i seg for lite drikke totalt sett, sier Madsen til Dagens Medisin.

Forbudt frem til 2009

Ifølge tall NRK har fått fra analysebyrået Nielsen, har forbruket av energidrikk i Norge tredoblet seg på fire år. Frem til 2009 var energidrikker forbudt å selge i Norge. Klikk.no skriver at det høye innholdet av koffein gjorde at drikken ble definert som legemiddel. EU-regler sørget for at drikken nå er tillatt solgt i Norge.
Bør det innføres aldersgrense på energidrikker? Si din mening i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.