Advarer mot energidrikker, vil ha aldersgrense

Slår alarm om unges forbruk.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil ha aldersgrense på linje med alkohol for kjøp av energidrikker, skriver dansk TV 2. I en rapport om temaet, skriver WHO at unges forbruk av koffeinholdige energidrikker utgjør en risiko for folkehelsa.

Ingen aldersgrense i Norge

I Norge finnes det ingen aldersgrense for kjøp av energidrikker, men noen butikker opererer med anbefalt aldersgrense, skrev NRK tidligere i år. - I Norge er det ikke vanlig å innføre aldersgrenser på matprodukter som betraktes som usunne. De eneste aldersgrensene vi har, er på alkohol og tobakk. I tillegg anbefaler vi å unngå kunstige søtningsstoffer for barn under tre år, sa avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til NRK.

14-åring fikk akutt nyresvikt

Det finnes lite forskning om energidrikkers effekt på kroppen, men flere alvorlige helserelaterte enkelttilfeller knyttes til de koffeinholdige drikkene. Gudbrandsdølen Dagningen skrev i vår om 14 år gamle Henrik som fikk akutt nyresvikt etter å ha drukket fire liter energidrikk på et såkalt LAN-party. Ifølge lokalavisa var tenåringen i livsfare i flere dager på sykehus før han ble utskrevet. - Jeg synes det er helt forkastelig at en 14-åring kan gå inn på butikken og kjøpe brettvis med energidrikk, sa Henriks far til GD den gang.

Flere alvorlige tilfeller

Fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk, bekreftet overfor Dagens Medisin at lignende tilfeller har vært meldt inn: - Det har vært rapportert alvorlige tilfeller av både nyresvikt og hjerterytmeforstyrrelser hos barn og unge som har drukket energidrikker samtidig som de har fått i seg for lite drikke totalt sett, sier Madsen til Dagens Medisin.

Forbudt frem til 2009

Ifølge tall NRK har fått fra analysebyrået Nielsen, har forbruket av energidrikk i Norge tredoblet seg på fire år. Frem til 2009 var energidrikker forbudt å selge i Norge. Klikk.no skriver at det høye innholdet av koffein gjorde at drikken ble definert som legemiddel. EU-regler sørget for at drikken nå er tillatt solgt i Norge.
Bør det innføres aldersgrense på energidrikker? Si din mening i kommentarfeltet under.