9 slankemyter du har trodd på hele livet

Er det lettere å gå ned i vekt for menn enn for kvinner og hvor mye forbrenner vi av å ha sex?

Vi har alle sett avisforsider som prydes av slankestoff eller slått på TVen og sett programmer om kosthold, trening og vektreduksjon.

Men det er også mange myter der ute om vekt og slanking. Visste du blant annet at du ikke forbrenner 300 kalorier av å ha sex? 

 

Slanke seg langsomt


I en artikkel fra Forskning.no kommer det fram at det er feil å gå ned i vekt over lengre tid.

Ifølge et forskerteam fra USA og ernæringsfysiolog Arne Astrup er det som regel de som slanker seg kjapt som ender opp med å veie mindre flere år senere.

Så myten om at det er bedre å slanke seg langsomt, fordi man lettere legger på seg igjen om man går ned i vekt fort, hevdes å være feil. 

 

Du forbrenner 300 kalorier i løpet av et enkelt samleie


Forskning.no har også et punkt som hevder at man forbrenner 300 kalorier i løpet av et samleie. Dette er, ifølge siden, feil. Det kommer fram at en mann i 30-årene som har sex i seks minutter forbrenner cirka 21 kalorier, bare 14 kalorier mer enn om han hadde sett på TV.

Igjen, 300 kalorier mindre ved å ha sex: feil! 

 

Veier mer på grunn av tung beinbygning


Dagbladets papirutgave (kan leses her med pluss-abonnement) skriver at folk ofte tror de veier mer på grunn av at de har en tung beinbygning. Dagbladet har fått hjelp av fire eksperter, en postdoktor, klinisk ernæringsfysiolog, personlig trener og muskelfysiolog.

- Det er små forskjeller når det kommer til beinbygningen vår. Noen forskjeller er det når det kommer til ulike etnisiteter, men at det påvirker vekten vår generelt, er en dårlig unnskyldning, forteller klinisk ernæringsfysiolog Therese Mathisen til avisa.

Så igjen: feil. 

 

«Kvinner har vanskeligere for å slanke seg enn menn»


Avisa har også en påstand om det er lettere for menn å slanke seg enn kvinner, noe Mathisen også sier er feil.

- Nei, ikke i utgangspunktet, men fettet lagrer seg på ulike steder. Det som er på rumpe og lår har vanskeligere for å slippe, sier hun og fortsetter:

- Menn har generelt en høyere prosentandel muskler enn kvinner. Jo mer muskler, jo mer forbrenner du, særlig i aktivitet. 

 

Hvor viktig er det å spise frokost?


Klikk skriver i en artikkel at det ikke finnes holdepunkter for at man lettere går ned i vekt ved å spise frokost. Likevel er det en studie som hevder at det å endre frokostvanen kan ha positiv effekt på vekta.

Det skal imidlertid være bevist at det å spise frokost bedrer prestasjons- og konsentrasjonsevnen.

 

Går du ned i vekt av å faste?


Nei, det gjør du ikke. Under faste skjer det samme som når du slanker deg ved å spise altfor lite: Kroppen setter forbrenningen på sparebluss for at du ikke skal sulte i hjel, skriver Dagbladet.

Derfor kan du lett legge på deg mer enn før når du begynner å spise igjen.

 

Du bør ikke spise etter klokken 19 på kvelden


Det er ingen undersøkelser som kan dokumentere at dette stemmer, skriver Grete Roede.

Du bør likevel unngå å spise et kjempestort måltid på kvelden, fordi man ikke trenger masse energi for å sove.

Men det å spise en lett kveldsmat er bedre enn å sprekke og havne med begge henda i godteriposen.

 

Hoppe over måltid gir raskere vektreduksjon


Roede skriver videre at det ikke er lurt å hoppe over måltider når du skal slanke deg. Det kan ofte føre til at de måltidene du faktisk spiser blir større.

Spis 3-4 hovedmåltider og et par mellommåltider, eller lettere sagt: spis regelmessig.  

 

Trening hjelper, men ikke alene


Ifølge Forskning.no er det som alltid de kjedelige og vanskelige tingene som hjelper, som da trening. De skriver at økt fysisk aktivitet fungerer bare om du får i deg mindre enn du forbrenner, men at trening alene ikke er nok.

Fitnessbloggen skriver at forskning viser at trening er mer effektivt for å vedlikeholde vekten, enn det er for å komme seg ned i vekt. Til påstanden «Jo hardere jeg trener, jo bedre», skriver Fitnessbloggen at man ikke bør falle for fristelsen å tro at treningen i seg selv alene gjør vektnedgangen.

Så: Vær bevisst på kostholdet og med trening vil du i tillegg opprettholde muskelmasse, øke fettforbrenningen og styrke helsa.