Vis mer

8 ting leger skulle ønske de kunne fortelle deg

Noen ting forblir usagt på legekontoret.

(upublisert) Opprettet
Lista over ting vi pasienter ønsker å si til legene våre er ofte meget lang. Men legene brenner nok inne med en hel del selv.

Flere amerikanske og kanadiske nettsider har spurt en rekke leger hva de faktisk ønsker å fortelle pasientene sine, som de av ulike årsaker ikke kan eller vil si.

Vi har samlet noen av disse tingene:

1. "Fortell meg hva som bekymrer deg med en gang, ikke når du er i ferd med å gå".


Her vil nok mange kjenne seg igjen. Man starter legetimen med å snakke om noen - ofte helt ufarlige - småplager fordi man gruer seg til å ta opp det egentlige problemet.

- Du bruker mye tid på en inngrodd tånegl når det virkelige problemet er brystsmerter, sier familielege Sharon Salloum til nettstedet Besthealthmag.

Den kanadiske legen forteller at hun synes det er best når pasienten gir henne hele "listen" med en gang slik at hun kan prioritere hva som er viktigst.

2. "Googling er som regel helt bortkastet tid".


I 2016 er man ikke sene med å bruke google når man føler at noe er galt. Dét irriterer den amerikanske legen Christopher Awtrey.

- Jeg opplever at nesten alle bruker google før de bestiller time hos meg. Hvis det gjør at de får informasjon fra en troverdig kilde, er det bra. Men jeg har opplevd flere pasienter som har lest noe om en tilstand og har vært svært bekymret og opprørt en hel uke før vi har kunnet prate om det. Det er frustrerende, sier spesialisten i gynekologisk onkologi til nettsiden Oprah.com.

- Jeg ønsker at pasientene skal vite at hvert menneske har en unik genetisk sammensetning. En kvinnes diagnose kan trolig påvirke henne på en annen måte enn en annen, legger han til.

4. "Vær ærlig, og fortell meg det hvis du ikke tar medisinene dine."


Det er ikke uvanlig at pasienter velger bort å ta medisinen de er foreskrevet, eller glemmer dosen de skal ha. Eller at de velger å ikke høre på én leges råd, men heller følge noen andre sitt, skriver besthealthmag.ca.

– Noen pasienter har kanskje sluttet med medisinen min, eller de har hørt eller lest et annet råd enn det jeg gav. Og så velger de å ikke si det fordi de er redde for reaksjonen min, forteller Dr. Steve Chambers til helsenettstedet.

5. "Sol er skadelig for huden. Punktum!"


– Noen mener de ser sunnere ut dersom de er solbrune, eller at de soler seg fordi de trenger D-vitamin, sier Dr. Robert Kirsner, overlege ved dermatologisk avdeling ved "University of Miami Hospital" til Oprah.com.

Han forteller også at han aller helst vil råde folk flest til å holde seg unna solen så mye som mulig, men at nær sagt ingen ville hørt på og fulgt det rådet.

Det tar tid å endre noens oppfatning, så han starter ved å oppfordre folk til å ikke være for lenge i solen, og i hvert fall ikke når den står høyest på himmelen. For ingen er immun mot hudkreft.

6. "Nei, du får ikke resept på den medisinen"


I artikkelen "6 ting som irriterer legen din" på Dinside kommer det frem at det som irriterer leger mest er pasienter som vil ha resepter på medisiner de faktisk ikke trenger.

- Det er frustrerende når pasienten kun ser legen som en person som kan gi dem en signatur slik at de får det de vil ha, og ikke er interessert i legens ekspertise eller veiledning, sier lege Thomas Schwenk, som er formann for familiemedisin ved The University of Michigan, til ABC News, ifølge Dinside.

7. "Ikke tenk på de hårete leggene dine"


Kroppshår, ustelte negler og andre ting som har med utseende å gjøre kan være noe man tenker på i det man entrer legekontoret eller sykehuset. Det har man ingen grunn til, mener den amerikanske legen Katharine O'Connell, ved Baystate Medical Center i Springfield.

- Ikke tenk på de hårete leggene dine. Jeg bryr meg ikke om du har barbert deg. OK? Og vennligst ikke unnskyld de ustelte tåneglene. Jeg ser ikke, sier hun til Health.com.

8. "Spør deg selv: Er dette en nødsituasjon?"


I den samme artikkelen ber O'Connell folk om å tenke seg om et par ganger før man kaster seg over telefonen.

- Jeg har blitt tilkalt for en soppinfeksjon klokken 20 en søndag kveld. Vi har alle hatt det problemet, og ja, det er helt forferdelig. Men ikke ring legen hjemme på kveldstid på grunn av en soppinfeksjon når man kan ringe kontoret 12 timer senere, sier hun til Health.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.