8 tegn på at du er høysensitiv

Gråter du av filmer, og blir sliten av for mye sosial kontakt? Da kan du være høysensitiv.

8 tegn på at du er høysensitiv
(upublisert) Opprettet


15 til 20 prosent av oss er høysensitive, og det er like mange kvinner som menn, ifølge Norsk Helseinformatikk. Å være høysensitiv vil si at du er ekstra følsom på alle områder.

Om du alltid fanger opp stemninger i omgivelsene, er var for hvordan mennesker rundt deg har det, og blir sliten av at det skjer mye rundt deg selv om det er gøy, kan du være høysensitiv.

Ifølge en studie utført ved Stony Brook University i New York har høysensitive personer økt aktivitet i de delene av hjernen som styrer empati, skriver Medical News Today.

Men kan du ha dette personlighetstrekket? SOL samler åtte tegn på at du kan være høysensitiv.


 1. Du blir lett rørt av vakre ting i omgivelsene


  FOTO: Sven Halling / Scanpix Denmark / NTB Scanpix

  Høysensitive personer blir ofte lett rørt, og sterkt beveget av å høre på vakker musikk eller oppleve kunst. De kan også bli svært rørt av å se et uventet smil, snøfnugg mot vinduet, eller en fin sommerfugl.


 2. Kontorlandskap føles svært slitsomt


  FOTO: Colourbox

  Du blir svært sliten av jobbe i kontorlandskap, og konflikter på arbeidsplassen kan være utmattende. Men sistnevnte kan også være en styrke, ifølge Klikk.no.

  Om du er høysensitiv passer du godt som tillitsvalgt, leder eller personalansvarlig siden du har lett for å forstå andres behov og personlighet.


 3. Du oppfattes ofte som sjenert


  FOTO: Colourbox

  Du observerer før du handler. Dermed kan du ofte bli stemplet som usikker eller sjenert. Ifølge Senter for høysensitivitet er 70 prosent av høysensive introverte, og får ny energi av å være i sitt eget selskap. Men de resterende 30 prosentene henter energi av å være sosial.

  For disse personene kan det være en utfordring å håndtere det å være sosial, fordi de ofte vil være med på mer enn de orker.

  – Du kan være høysensitiv uten å være innadvendt eller sjenert. Det som skiller høysensitive fra andre, er at vi blir overstimulerte og må kompensere for dette. Vi må ha pauser, sier psykolog Elaine N. Aron, som har forsket på høysensitivitet, til bladet Psykisk helse.


 4. Du kjeder deg sjelden alene


  FOTO: Colourbox

  Høysensitive personer har ofte et komplekst indre liv og du trenger tid til å slappe av og fordøye alle inntrykkene. Du har derfor større behov for å være alene enn andre ofte har.


 5. Du lever deg lett inn i hvordan andre har det


  FOTO: Colourbox

  Du kan oppfatte stemningen i et rom før andre legger merke til den. Du merker på kroppen hvordan andre har det, og oppfatter for eksempel om det er konflikter under overflaten.

  Du kan bli påvirket av en annens humør i så stor grad at en opprørt person, selv en fremmed, kan føre til at du blir urolig selv.


 6. Du er mer emosjonell enn andre


  FOTO: Clourbox

  Personer som er høysensitive er svært emosjonelle og gråter lettere enn andre. Fordi de er mer følsomme i alle situasjoner er de mer utsatt for angst og depresjoner. Det ser også ut som at de oftere rammes av migrene, kronisk utmattelsessyndrom, irritabel tarm, allergi og fibromyalgi.


 7.  Du bruker lang tid på en beslutning
  FOTO: Colourbox

  Fordi du er mer oppmerksom på detaljer og stemninger kan det være vanskelig å ta avgjørelser, skriver Huffington Post. Selv om det ikke finnes en gal avgjørelse, for eksempel når man skal velge hva slags iskrem man vil ha, vil høysensitive personer ofte bruke lenger tid fordi de overveier alle konsekvensene.

  Unntaket er når du har kommet frem til en riktig konklusjon som du er komfortabel med. Da vil du være rask til å komme frem til den «rette» konklusjonen igjen senere. 8.  Du er mer var for høye lyder eller sterkt lys
  FOTO: Mike Schröder / Argus / Samfoto / NTB Scanpix

  I tillegg er man mer var for kløende stoff, høye lyder eller sterkt lys. En høy lyd er irriterende for alle, men siden denne gruppen personer er ekstra følsomme for sanseinntrykk, er også dette noe de reagerer sterkere på.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer