Vis mer

8 sjokkerende fakta om folks håndhygiene

SOL har samlet gode grunner til håndvask i annledningen den Globale Håndvaskdagen.

(upublisert) Opprettet


Den Globale Håndvaskedagen er en kampanje som fokuserer på håndhygiene, og viktigheten av dette som et ledd i å bekjempe bakterier og sykdomsspredning.

Dagen markeres den 15. oktober hvert år. Det har den blitt siden den første markeringen i 2008. Kampanjens uttalte mål er:

SOL har samlet 8 fakta om håndvask du kanskje ikke var klar over:


 


 1. Kvinner er flinkere enn menn


  Kunne ikke laste instagram


  I en studie fra 2003, utført av American Society for Microbiology, observerte forskerne at 83 prosent av kvinnene som deltok vasket hendene sine etter et toalettbesøk, mot 74 prosent av mennene.


  Den samme trenden så man i en britisk studie, men der var tallene 65 prosent på kvinnesiden, og 35 prosent på herresiden.


 2. De fleste har det for travelt etter å ha vært på do


  Centers for Disease Control and Prevention, det ledende nasjonale folkehelseinstituttet i USA, forteller at for å ta knekken på bakterier etter et dobesøk må man vaske hendene i 15 til 20 sekunder med såpe og vann. Folk flest bruker i snitt seks sekunder når de vasker hendene sine.
 3. Alt for mange, og særlig menn, sluntrer unna


  Kunne ikke laste instagram  33 prosent av mennene brukte ikke såpe etter å ha vært på toalettet, mot 15 prosent av kvinnene. Det gledelig er jo at de fleste tar seg tid til å tenke på hygienen.


 4. En av ti vasker ikke hendene i det hele tatt


  Noe som burde være til bekymring for alle og enhver. Det er omtrent 1500 bakterier på hver kvadratcentimeter av hånden, noe som betyr at et voksent menneske bærer med seg over 200 000 bakterier på hver hånd. Og dette taller stiger betraktelig etter et toalettbesøk.


 5.  Tørk hendene riktig etter vask


  Kunne ikke laste instagram  Våte hender fører til større spredning av bakterier enn tørre hender. Undersøkelser ved Queensland University i Australia avdekket at tørkepapir slår tørkemaskinen ned i støvlene. Ved normal bruk er faktisk papir 90 prosent effektivt.


 6. Hovedårsaken til matrelaterte sykdomsutbrudd


  Håndvask er det mest effektive man kan gjøre for å hindre spredning av akutt infeksiøse sykdommer, som for eksempel diaré. Tidligere nevnte Centers for Disease Control and Prevention mener at dårlig håndvask står for nesten 50 prosent av alle akutte matrelaterte sykdomsutbrudd.


 7. Vanntemperatur er ikke så viktig


  Kunne ikke laste instagram  Det er ingen definitive bevis for at varmt vann er bedre enn kaldt vann når man vasker hendene. Temperaturen burde være behagelig nok til at man bruker de 20 anbefalte sekundene for å få hendene rene nok.


 8. Renhold og oppfordring hjelper


  Det viser seg at en skitten vask gjør at færre vasker hendene sine på vei ut av toalettet. På den andre siden vasker folk hendene oftere dersom det henger et skilt som oppfordrer til å vaske hendene.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.