7 ting småbarn ikke bør spise

Denne maten kan være farlig for de yngste barna.

1. Honning

Barn under ett år bør ikke få honning. Den kan inneholde en bakterie som kan føre til spedbarnsbotulisme hos småbarn. Sykdommen kan i verste fall gi lammelser og være livstruende.

2. Rosiner

Litt rosiner er greit, men det er viktig å begrense mengden. Rosiner inneholder muggsoppgiften okratoksin A som kan ha uheldige langtidsvirkninger ved et høyt inntak.

3. Rå sopp

Sjampinjong inneholder fenylhydrazinforbindelser, som kan være kreftfremkallende. Soppen bør varmebehandles før den gies til barn. Da forsvinner mesteparten av det potensielt farlige stoffet. (FOTO: KIM NYGÅRD/VG)(FOTO: KIM NYGÅRD/VG)

4. Kumelk

Du bør vente med å innføre kumelk og andre kumelkprodukter til slutten av barnets første leveår. Kumelk inneholder svært lite jern, noe som kan ha negative konsekvenser for barnet.

5.  Spinat, rødbete og bladselleri

Disse grønnsakene inneholder mye nitrat. Den kan omdannes til nitritt i kroppen, noe som hindrer transporten av oksygen til cellene. Spedbarn tar raskt opp nitritt i blod, så det kan være lurt å være forsiktig med spinat, rødbete, bladselleri og nesle til barnet er over ett år gammelt.

6. Nøtter

Det er ikke usunt for småbarn, med de kan fort sette seg fast i halsen. Nøtter er harde å tygge og har en glatt overflate som kan gjøre at de glir ned i halsen før barnet rekker å tygge ordentlig. La aldri barnet spise nøtter uten tilsyn.

7. Kanel

Har barnet et jevnt høyt forbrukt av kanel, kan det være skadelig for leveren. Særlig barn opp til to år som spiser mye grøt med kanel, er utsatt. (FOTO: COLOURBOX)(FOTO: COLOURBOX)