7 ting kroppen prøver å fortelle deg

Noe mer alvorlig enn annet.Det hender at kroppen din prøver å fortelle deg at noe ikke er helt som det skal være.

Det kan være alt fra store ting - som påvirker oss mye - til det helt ufarlige som du nesten ikke trenger å tenke så mye over.

Vi har samlet 7 ting som kroppen din muligens prøver å fortelle deg:


 1. Tørre og røde øyne


  Mange oss opplever at øynene fort blir irriterte og røde. Men det ikke alle vet er at røde øyne kan være et tegn på sykdom, spesielt hvis irritasjonen på øyet aldri forsvinner.

  – Røde øyne har jo svært mange årsaker. Det kan være virus, sopp, infeksjoner, allergi, grønn stær, regnbuehinnebetennelse eller nikotin, sier øyelege Rim N. Alme til KK.no.

  Med et riktig kosthold kan du bidra til å holde øynene sunne og friske, sier en eneringsfysiolog Klikk.no har snakket med.

  - Mat som inneholder massevis av C vitamin er bra, som gulrøtter, paprika og rosenkål. Søtpoteter er også bra, og har masse betakaroten, og spinat inneholder mye både betakaroten og vitamin C, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten.


 2. Hvite blemmer i munnen


  De runde, overflatiske, og gulhvite blemmene eller sårene i munnhulen kalles munnskold/after. Ifølge Nhi.no plages mellom 15 og 20 prosent av befolkningen med munnskold i perioder.

  Årsaken til disse blemmene er ikke sikkert kjent, men mangel på jern, folsyre eller vitamin B-12 kan spille inn.

  - Det kan skyldes stress, men også matvarer som er syrlige, eller tomater. Det kan også være underliggende sykdommer som jernmangel og cøliaki, sier Kha Duong, tannlege ved Tannpaleet i Kristiansand, til KK.no.

  De er helt ufarlige, men kan være smertefulle.


 3. Tynnere hår


  (FOTO: Colourbox)

  Det er helt vanlig å miste en del hår både for menn og for kvinner, men noen mister mer enn andre. I en artikkel på KK.no kommer det frem at kostholdet ditt kan ha mye å si for hvor mye hår du mister.

  Nettstedet omtaler en egyptisk studie som viser at kvinner som mister mye hår ofte har for lite jern og D-vitamin i kroppen.

  Andre grunner til hårtap kan være stress, slanking, blodmangel, diabetes type 2 og sykdommen Alopecia areata.


 4. Forstoppelse


  De vanligste grunnene til at man får forstoppelse er ofte helt uskyldige, men det er likevel kroppen som prøver å fortelle at noe er galt.

  I en artikkel på Klikk.no sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad at det kan være alt fra fiberfattig kosthold og lite trening til uregelmessig avføringsvaner som kan gjøre at mange slår seg vrang.

  - Det er også mulig at forstoppelsen bunner i et stresset og hektisk liv. Mange har dårlige matvaner og tar seg ikke en gang tid til rolige, ordentlige måltider, sier Løvendahl Mogstad til nettsiden.


 5. Hodepine


  Ifølge Nhi.no har åtte av ti hatt hodepine det siste året, og mange er så uheldige at de har det hver uke. Det vanligste er å dempe smertene med en smertestillende tablett, men dette tar likevel ikke bort årsaken til at hodet verker.

  De vanligste grunnene til hodepine er at man får i seg for lite vann, at man sover for lite eller at man har oppholdt seg et sted med svært dårlig luft, skriver Nettavisen.

  Stress på jobb og generelt i hverdagen kan skape muskelspenninger i nakke og rygg, og igjen gi hodepine. Ulike allergier kan også gi smerter i hodet.

  Nhi.no kan du lese om andre årsaker til hodepine.


 6. Tørre lepper og sprekker i munnvikene


  (FOTO: Pixtal / NTB scanpix)

  Spesielt nå på vinterstid er det fort gjort å få tørrere lepper, men sliter du konstant med dette problemet, kan det være et tegn på noe helt annet.

  - Leppene våre kan bli tørre om du er dehydrert og ikke får i deg nok væske, forklarer nettstedet Fitsugar, ifølge Klikk.no.

  Det kan også være et tegn på at du ikke får i deg riktige næringsstoffer og vitaminer. Nettstedet forklarer at enkelte vitaminer - som A, B, C, B2 og E - er viktige for å holde hud og lepper sunne.


 7. Hvite flekker på neglene


  (FOTO: Wikimedia / CC BY 2.5))

  La oss gjøre det klart med en gang: De hvite flekkene på neglene har ingenting med melk eller kalsium å gjøre. Men hvordan oppstår de, egentlig?

  Vi bruker hender og fingre mye i løpet av dagen, og det er dermed helt naturlig at man får seg en trøkk på fingrene. Og når neglen får seg et lite slag, hender det at celleutviklingen stopper, noe som gjør at de hvite flekkene dukker opp, skriver Klikk.no.

  Enkelt forklart: Mens huden får blåmerke, får neglen en liten hvit prikk eller flekk. Det er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig.

  Den svenske nettsiden Lajkat skriver at de hvite flekkene også kan oppstå som følge av en allergisk reaksjon på neglelakk eller andre skjønnhetsprodukter.

  Det er flest unge som opplever de hvite flekkene neglene. Det kan ta mellom seks og 12 måneder før de forsvinner.
Legg til sol_no på SnapChat