7 ting du må vite om influensa og forkjølelse

Er «manneinfluensa» menn som overdriver, og hjelper egentlig hvitløk?

(upublisert) Opprettet
Har du også alltid blitt fortalt at du blir syk om du går ut i kulda med vått hår? Mye av det vi tror vi vet om forkjølelse og influensa er rett og slett feil. SOL har gått gjennom syv av de vanligste påstandene.


 1. Påstand: «Manneinfluensa» er bare menn som overdriver


  FOTO: Colourbox

  Usant: Mange kvinner har i årevis ristet på hodet over den såkalte «manneinfluensaen», og oppgitt gitt uttrykk for at menn lager så stort nummer av å bare være litt forkjølet. Men ifølge en studie fra Stanford University School of Medicine ser det ut til at menn faktisk har det værre enn kvinner når de får influensa.

  Grunnen er at et høyt testosteronnivå kan svekke reaksjonen fra immunforsvaret, skriver The Telegraph.

  Studien undersøkte hvordan menn og kvinner reagerte på influensavaksinering. Det viste seg at kvinner generelt hadde en sterkere reaksjon fra immunforsvaret enn menn, som førte til at de ble bedre beskyttet mot viruset.


 2. Påstand: Du blir forkjølet når du går ut med vått hår


  FOTO: Colourbox

  Usant: Både forkjølelse og influensa er forårsaket av virus. Dermed vil du kun bli rammet hvis du er i kontakt med virusene.

  Men forskning viser at rhinovirus, som er blant de virusene som vanligvis forårsaker forkjølelse, trives i kalde temperaturer.


 3. Påstand: Hvitløk hjelper mot forkjølelse


  FOTO: NTB Scanpix

  Sant: Men 1200-2400 mikrogram hvitløk per døgn må til, skriver Klikk.no. Hvitløk skal både kunne forkorte varigheten av forkjølelsen og redusere antall forkjølelsesepisoder i løpet av året.


 4. Påstand: Det hjelper å hive innpå C-vitaminer


  FOTO: Colourbox

  Usikkert: Det er ikke dokumentert at en overdose med C-vitaminer kan kurere forkjølelse eller influensa. Men noen studier kan tyde på at dersom du begynner å ta C-vitamin før symptomene på forkjølelsen kommer, kan sykdomsperioden både bli mindre intens og vare kortere.

  Men dessverre ser det ikke ut til at folk flest vil få noen effekt av å overdose på c-vitaminer. Det er kun hos idrettsfolk og soldater man har påvist en forebyggende effekt, og ikke i den generelle befolkningen.

  Og nei, ifølge Norsk Helseinformatikk finnes det ingen gode bevis for at solhattprodukter virker heller.


 5. Påstand: Influensa er en sterk forkjølelse


  FOTO: Colourbox

  Usant: De forårsakes av forskjellige virus. Ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, og U.S Food and Drug Administration, er dette forskjellene:

  Influensa:  Værre og mer langvarig enn forkjølelse. Det gir feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og mer intens tørrhoste. Høy grad av sykdomsfølelse i nærmere én uke. Man trenger ofte enda en uke før man kommer til hektene igjen.

  Forkjølelse: Vanlig å være tett i nesen, snørrete og sår i halsen. Gir generelt ikke alvorlige helseproblemer. Hoste kan være symptom på både forkjølelse og influensa.


 6. Påstand: Du rammes ikke av influensa så ofte som du tror


  FOTO: Colourbox

  Mest sannsynlig sant: Etter at du har passert 30 år rammes du i gjennomsnitt kun av influensa hvert tiende år, skriver forskning.no. Ifølge en studie utført av britiske, amerikanske og kinesiske forskere er det mye mindre vanlig å få influensa enn folk flest tror.

  Barn får derimot influensa annethvert år i gjennomsnitt, men ettersom man blir eldre blir det mer og mer sjelden.

  Det er ikke lett å vite om du har influensa eller bare er forkjølet. Det har ingen store konsekvenser så lenge det er forkjølelse som feildiagnostiseres som influensa. Faren er om det går den andre veien, og kronisk syke og eldre over 65 år sendes hjem og utvikler kraftige influensasymptomer.

  1500 mennesker i disse kategoriene dør i Norge hvert år, og det anbefales derfor at personer i disse gruppene vaksinerer seg.


 7. Påstand: Du kan ikke smitte noen med influensa når du føler deg frisk


  FOTO: NTB Scanpix

  Usant: Ifølge en stor befolkningsundersøkelse i England hadde tre av fire influensasmittede ikke symptomer. Det er uklart hvor smittsom symtomfri influensa er, men mange personer som er midlt smittet er antagelig ansvarlig for en stor del av smitteoverføringen.


Kilder: The Telegraph, Huffington Post, Klikk.no, Norsk Helseinformatikk, Norsk Helseinformatikk, forskning.no, Norsk Helseinformatikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.