7 ting du kanskje ikke visste at morsmelk kan brukes til

Sår hals og kviser.

Rundt ni av ti norske barn ammes fortsatt når de er tre måneder gamle, ifølge forskning.no. Men morsmelken kan brukes til mye mer enn å mette små munner.

1. Øyedråper

Øyekatarr er svært vanlig hos spedbarn, og ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for amming har morsmelk en helbredende og forebyggende effekt på disse. Den inneholder nemlig antistoffet IgA, som spesielt beskytter slimhinner. Drypp noen dråper morsmelk i øynene, og både puss og betennelse vil raskt forsvinne. 

2. Sår hals

Ifølge den amerikanske helseavisen Medical Daily, kan morsmelk virke lindrende og helbredende mot sår hals. La barnet drikke eller gurgle, og smertene vil avta.

3. Svie og kløe

Har du fått et sår eller et kutt som er blitt betent og både klør og svir? Brystmelk er naturlig desinfiserende. Noen dråper på såret, og legeprosessen vil gå raskere, og samtidig som kløen og svien avtar vil såret være beskyttet mot infeksjoner.

4. Ørebetennelse

Ørebetennelse forekommer som oftest hos barn mellom seks og atten måneder, og brystmelkens antistoffer fungerer godt som behandling, forklarer Dr. Joseph Mercola til Medical Daily. Tre til fire dråper i barnets øre holder.

5. Kviser

Ifølge amerikanske forskere inneholder brystmelk laurinsyre – et naturlig produkt som har vist seg svært effektivt i behandlingen av akne. Vask ansiktet med vann, smør brystmelk på de kvisete områdene og la det lufttørke.

6. Kreft

Den svenske forskeren Catharina Svanborg ved Universitetet i Lund gjorde et banebrytende funn da hun oppdaget at kombinasjonen av et fettsyre og et brystmelksprotein tok livet av kreftceller. Forskning.no har laget en artikkel om norsk forskning på området.

7. Sminkefjerner

Det er både billig og effektivt. Kvinnens brystmelk er rensende og lindrende, og dypper mann en bomullsdott i litt morsmelk fungerer den utmerket som sminkefjerner.