7 psykologiske triks alle foreldre bør vite om

Kan gjøre foreldrerollen litt enklere.

Mange foreldre har nok av og til tenkt at det burde vært en «brukermanual» for barn. En manual som forklarte deg nøyaktig hva som er riktig å gjøre i en gitt situasjon, og hvor man kunne finne nyttige tips og triks.

Desverre finnes det ingen manual som har svaret på alt, men mange eksperter har kommet med råd.

Her er syv psykologiske triks som kan gjøre det litt enklere å være foreldre:


 1.  Gi barna et «tvungent valg»


  The Telegraph har snakket med flere eksperter for å få råd om nyttige triks, og blant dem er å gi barn et «tvungent valg».

  Når du vil at barnet ditt skal gjøre noe, som å spise opp grønnsakene sine eller gjøre lekser, bør du stille spørsmålet på denne måten: «Vil du gjøre matteleksene eller engelskleksene først?».

  - Det gir en illusjon om et valg. Ikke si «spis gulrøttene dine». Si «vil du ha erter eller gulrøtter», sier psykolog Linda Blair.


 2. Formuler setninger med «jeg skal» og «du kan»


  Et triks er å formulere seg i setninger som «jeg skal», «du kan». For eksempel slik: «Kom nå skal jeg finne frem pysjen din, så du kan legge deg».

  - Barnet opplever deg som forutsigbar hvis du sier noe om hva du skal gjøre, og barnet samtidig får vite noe konkret om hva det kan gjøre, sier Linda Munkvold, spesialist i barne og ungdomspsykologi ved Universitetet i Bergen, til Klikk.no.

  Om du sier «du kan», istenfor «du må» unngår du som voksen også å virke tvingende i måten å snakke på.


 3. Ikke lyv for barna


  En gjennomsnittlig mor eller far forteller barna sine 3000 hvite løgner i løpet av barndommen, ifølge en undersøkelse gjort av The Baby Website.

  Løgner som «ja, Mamma og Pappa skal også legge seg snart», «Tran er godt!», «Vi er snart fremme» og «Julenissen kommer bare til snille barn» er godt brukt blant foreldre.
  Are Karlsen, forfatter av boka Foreldrelappen, sier til KK at det finnes saker og ting små barn ikke trenger å vite, og at det noen ganger kan være smart å holde igjen informasjon. Men utgangspunktet er at du ikke bør lyve for barn.

  - Hvis du ofte lyver for barna, vil de oppdage det. Da hjelper det lite å fortelle barn i andre sammenhenger at det er dumt å lyve. Barn lærer like mye av å se hva foreldrene gjør, som å høre på hva de sier. Barna vil med andre ord lære at det er greit å lyve, sier han.


 4. Ros barn som gjør noe bra


  - Hvis en gruppe barn er sammen, ros barnet som gjør det du ønsker - ikke de som ikke gjør det, sier psykolog Rachel Andrews til The Telegraph.

  - Da vil ofte de andre barna kopiere denne oppførselen for å få den samme rosen, sier hun.

  Om du arrangerer en barnebursdag og bare ett barn stiller seg i kø for å få mat eller kake, bør du derfor rose dette barnet så de andre hører det istedenfor å kjefte på de andre barna. Deretter vil du ifølge Andrews skulle se de andre barna stille seg i kø.


 5. Vis at du hører på dem for å få dem til å høre på deg


  For å få barn til å høre på deg må du også vise at du hører på dem, skriver Chaley-Ann Scott, sosiolog og foreldrerådgiver, på nettstedet psychsentral.com. Du må legge merke til både det verbale språket og kroppsspråket, og se om det ligger noe mer bak enn bare det de sier.

  Om det er mulig bør man også unngå å sette dem i situasjoner de ikke håndterer, bare fordi du mener de bør det. Hvis de har problemer med å være på steder med mange mennesker, unngå disse, og hvis de ikke liker at fremmede snakker med dem, så snakk for dem.


 6. Ikke ros et resultat barnet har oppnådd, men arbeidet


  Det høres kanskje rart ut å ikke rose barnet når det har fått gode karakterer på skolen, men psykolog Linda Blair mener du heller bør rose dem for å ha jobbet hardt. Grunnen er at barna kan kontrollere hvor stor innsats de gjør, men ikke resultatet, skriver The Telegraph.

  - Det avhenger av hvilke andre som konkurrerer og hvilke spørsmål som blir stilt, så hvis du vil at barna skal vokse opp til å bli en selvsikker voksen, bør du rose innsatsen de legger ned, sier hun.


 7. Gjør grønnsakene mer interessante


  Forskere ved Texas A&M University analyserte data samlet inn fra 8500 elever, der de så på hva de har fått servert, hva de har spist – og hva som har ligget igjen på tallerkenen. De fant at det var mye større sannsynlighet for at barna spiste opp grønnsakene hvis det ligger sammen med mat som ikke er så god at den får all oppmerksomheten, skriver Washington Post.

  Psykolog Traci Mann, professor ved Universitetet i Minnesota, mener man bør servere grønnsakene først.

  - Spis grønnsakene først, før det er noen annen mat der. Spist dem før det er noen annen mat på tallerkenen, eller på bordet. På denne måten får du grønnsakene når du er mest sulten og ikke kan ta noe annet i stedet, sier hun.


Legg til sol_no på SnapChat