7 grunner til at sex er bra for helsa

Du får sterkere immunforsvar og blir mindre stresset.

Det finnes ingen fasitsvar på hvor ofte man bør ha sex. Men ifølge forskning er det gode mange grunner til å til å ha det ofte.

SOL samler syv grunner til at sex gir deg bedre helse: 


 1.  Menn har mindre sjanse for å få prostatskreft


  Menn som får orgasme hver dag har lavere risiko for å få prostatakreft enn menn som ikke får utløsning regelmessig, ifølge en studie utført ved Harvard Medical School.

  Studien fulgte i underkant av 32.000 friske menn i totalt 18 år. Studien viste at hvor ofte de fikk orgasme hadde en innvirkning på risikoen for å få prostatakreft, skriver Huffington Post. For eksempel hadde menn som fikk orgasme 21 ganger i måneden eller mer, i aldersgruppen 40 til 49 år, totalt 223 prosent lavere risiko for å få prostatakreft.


 2. Sex styrker immunforsvaret


  En studie fra Wilkes-Barre University i USA viser at trygg sex kan forebygge sykdommer fordi det stimulerer immunforsvaret. Forskerne konkluderte med at de som hadde sex en til to ganger i uken hadde mer antistoffer, som immunoglobulin A (IgA), enn andre. Jo høyere nivåer du har av immunoglobulin, jo bedre beskyttet er du mot for eksempel forskjølelse.
 3. Du får pen hud


  Sex øker blodsirkulasjonen og dette i seg selv gir huden en ekstra glød, skriver blogger og hudterapaut, Anne Kathrine Hansen i Romerikes Blad.  Under sex øker også de antiinflammatoriske molekylene, oksytocin og beta endorfin. Disse kan også bidra til å lege skade på huden forårsaket av mye sol eller stress. Dermed vil sex også ha en god effekt på tidlig aldret hud.


 4. Kan fungere som smertestillende


  Orgasme kan i flere tilfeller fungere som smertestillende. Grunnen er at det naturlige kjemikaliet oxytocin, også kalt kjærlighetshormonet eller lykkehormonet, skilles ut i kroppen like før og under orgasme, skriver NBC News. I tillegg skiller kroppen ut endorfiner, som gjør at vi føler oss bra.

  Ifølge en studie utført av Beverly Whipple, professor emeritus ved Rutgers Universitet og sexolog, kan kvinners smerteterskel øke signifikant ved orgasme.


 5. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt


  Ifølge en studie fra Queens University har sex god innvirkning på menns helse. Forskningen viste at menn som hadde sex tre eller flere ganger i uka halverte risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag, skriver Forbes.


 6. Du blir mindre stresset


  Sex kan bidra til å gjøre deg mindre stresset, skriver CBS News. En studie utført av forskere i Skottland, som er publisert i tidsskriftet Biological Psychology, viste at de som hadde hatt samleie reagerte bedre på å bli satt i stressende situasjoner enn de som hadde hatt andre former for sex eller ikke hadde hatt sex.

  En annen studie viste at det er en sammenheng mellom klemmer fra partneren og lavt blodtrykk hos kvinner.


 7. Du blir i godt humør


  Hormonene som skilles ut under et samleie, blant annet oxytocin, gir deg overskudd og godt humør.

  - Du får en lykkefølelse, i tillegg til bedre selvfølelse. I tillegg reduserer det angst og depresjoner, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes, til KK.

  Du blir dermed både roligere og mer fornøyd med livet.

  LES OGSÅ: Disse låtene hører vi på når vi har sex