7 grunner til at seks timers arbeidsdag kan lønne seg

Med åtte timers lønn.

(upublisert) Opprettet

1. Kan redusere sykefravær (Adresseavisen)

Ved Tines melkelager på Heimdal i Trondheim ble arbeidsfraværet nesten halvert, fra 11,4 til rundt 6 prosent, etter at de barberte to timer av arbeidsdagen og økte fokus på en sunn livsstil blant sine ansatte.

2. Har økt produktiviteten hos prøvebedrifter (Adresseavisen)

På samme arbeidsplass steg produktiviteten med ti prosent etter overhalingen. Da hadde de også arrangert fellestreninger blant de ansatte og gitt dem diettveiledning.

3. - Flere kan jobbe fulltid (Budstikka)

– Kortere arbeidstid betyr mer tid til hvile og restaurering. På sikt kan dette føre til lavere sykefravær. Innføring av sekstimersdag vil garantert føre til at flere kan jobbe heltid, hevder partiet Rødts Dag Gladmann Sørheim. Blant annet fordi en del av dagens deltidsarbeid tilsvarer en seks timer lang arbeidsdag.
(Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)  

4. Man får mer tid med familien og til fritidsinteresser

For de aller fleste vil det å redusere arbeidsdagen med 25 prosent gi deg mer tid med familien. Samtidig vil det for de fleste åpne ti timer i uka som kan brukes på sport, hobbyer eller faglig videreutvikling.

5. Du kan lettere planlegge ærend som trening eller å handle

Med en kortere arbeidsdag vil flere kunne porsjonere gjøremål som handling, trening og rekreasjon utover dagen og skape mindre belastning i rushtiden.

6. Ansatte melder om større overskudd i hverdagen (Aftenbladet)

Toyota i Gøteborg har hatt seks timers arbeidsdag i nesten ti år, og var blant de første i Europa som forsøkte ordningen. Etter kort tid meldte de ansatte om store bedringer. - Jeg ville aldri gått tilbake til den gamle ordningen. Kortere arbeidsdag gjør meg piggere, jublet biloppretter Niclas Edlund.

7. Det kan redusere forbruket vårt og skåne miljøet. Men også øke skattene. (Statistisk Sentralbyrå)

SSBs modeller og analyser viser at nordmenns samlede forbruk nesten vil dobles innen år 2060. Blant annet på grunn av kraftig vekst i offentlig og privat produktivitet. En forkorting av arbeidsdagen skal kunne nedjustere forbruket vårt med en tredel og styre samfunnet inn mot en mer bærekraftig hverdag. - Når mindre materialistisk vekst skal kombineres med en videreføring av dagens velferdsstat, må derfor den nødvendige økningen i skattesatsen bli betydelig sterkere, presiserer SSB likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.