7 grunner til at du bør sove en time ekstra

Du unngår overspising, og å bli psykisk ustabil.

Det sies at vi bruker en tredjedel av livet på å sove.

Om vi ikke sover nok kan det få alvorlige følger. Så neste gang du ikke føler for å stå opp tidlig, kan du jo gi disse grunnene for hvorfor det er best for alle parter at du sover lenger.

Om du sover lenger kan du...
 1. ...få bedre hukommelse


  FOTO: Colourbox

  Mens du sover flytter hjernen minnene dine fra korttidsminnet til langtidsminnet. Ifølge en studie ved det nevrovitenskapelige instituttet ved Uppsala universitet i Sverige kan du huske godt etter kun en halv natts søvn, skriver forskning.no.

  Men ikke dersom du blir utsatt for stress i tillegg. Forsøkene viste at mens de som hadde sovet for lite husket dårligere under stress, var hukommelsen til de som hadde fått en hel natts søvn like god uansett om de ble stresset eller ikke.


 2. ...unngå hjerneslag


  FOTO: Colourbox

  Forskning viser at dersom du jevnlig sover mindre enn seks timer, øker det risikoen for å få hjerneslag. Forskere ved University of Alabama kom frem til dette etter å ha undersøkt 5666 amerikanere over tre år.

  - Folk vet hvor viktig det er å trene og spise sunt for å unngå slag. Men de er ikke like klar over følgene av for lite søvn. Søvn er viktig, kroppen er stresset når den ikke får nok søvn, sa Megan Ruiter, hovedforfatter for forskningsrapporten til USA Today, da rapporten ble publisert i 2012.


 3. ... unngå hjerteinfarkt  Ifølge forskning øker sjansen for å dø av hjerteinfarkt betydelig dersom du sover mindre enn seks timer per natt, skriver Daily Mail.

  I juni 2014 ble det også rapportert at en 25-åring fra Kina døde som følge av lite søvn, etter å ha sittet oppe flere netter for å følge med på fotball-VM.

  Mannen ble funnet død foran sitt eget fjernsyn 14. juni dette året, og ifølge nyhetsbyrået Xinhua var ekstrem søvnmangel dødsårsaken. Men det er ikke klart om det var snakk om ren utmattelse eller hjerteinfarkt.


 4. ... holde deg frisk lenger  Kroppen produserer ulike hormoner når vi sover, som er med på å bygge opp igjen hjernen og kroppen, skriver forskning.no.

  Å sove er godt for immunforsvaret, og holder også blodkarene i form og blodtrykket stabilt.


 5. ... unngå å bli psykisk ustabil


  FOTO: Colourbox

  Om du sover for lite kan du bli psykisk ustabil. En studie fra University of California, Berkeley, konkluderte med at 35 timer uten søvn kan gjøre folk psykisk ustabile. Forskerne fant ut at hjernens emosjonelle sentre var omkring 60 prosent mer reaktive når man har søvnmangel.

  Norske og finske forskere har også kommet frem til at risikoen for å få angst og depresjon mer enn dobles når du sliter med søvnløshet, sammenlignet med personer som ikke sliter med dette.


 6. ... unngå å overspise


  FOTO: Colourbox

  Jo mindre en person sover, jo mer spiser man. Når du er trøtt påvirker det hormonene som kontrollerer appetitten, og du blir oftere sulten. Overspising kan som kjent føre til både fedme, hjertesykdom og disbetes type 2.


 7. ... leve lenger


  FOTO: Colourbox

  For lite søvn i lange perioder senker levealderen. Dette var konklusjonen i to omfattende studier hvor den ene involverte 21 268 personer, og en som involverte 10 308.

  Og det er verst for menn.

  Her reduseres levealderen med 26 prosent, mens den for kvinner reduseres med 21 prosent, ifølge en studie utført ved The Finnish Institute of Occupational Health fra 1975 til 2003.


Kilder: Forskning.no, USA Today, Daily Mail, NRK, Forskning.noMedscape.com, Forskning.no, Daily Mail, KK.

Flere saker fra Scandinavia Online-sider:

Tesla går mot klagerekord

ELBIL24.NO

Tesla går mot klagerekord

elbil24.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder