7 grunner til å tenke litt ekstra på allergikere nå

- Det er en grusom tid for mange.

1. Mens nordmenn flest jubler over at våren er her, går vi inn i en slitsom tid for mange. Våren er startskuddet for pollensesongen. - Det er en grusom årstid for mange. Det er mange som får begrensninger, og er syke store deler av våren, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet til NRK i fjor. 

 

2. Og det er mange av dem. Ifølge NTB vil rundt en million allergiske nordmenn være plaget i tiden fremover.

 

3. Pollenallergi gir ofte mye nysing, og allergikere er også plaget med rennende, kløende og tett nese, hoste, rennende, røde og kløende øyne. Noen opplever også kløe i svelget, ifølge helsenorge.no.

 

4. Allerede tirsdag ligger det an til å til moderat spredning av bjørkepollen. Ifølge Astma- og allergiforbundet er det registrert bjørkepollen i de såkalte pollenfellene. Dette er én uke tidligere enn normalt.

 

5. - I løpet av to-tre døgn vil det være ganske mye bjørkepollen i luften. De som er allergiske merker det nok godt nå, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund til NTB.

 

6. Det ligger an til å bli en like lang og kraftig sesong som i fjor, advarer forbundet. – Hvis det blir fint vær videre fremover, vil vi se en nokså kraftig sesong også i år, særlig på Østlandet og Sørlandet, sier Ramfjord.

 

7. Så er du en av de heldige uten allergi som kan kose seg ute i det deilige vårværet, send en liten tanke til millionen som pollen-plages og som kanskje må holde seg innendørs for å redusere plagene.