Vis mer

7 grep som kan gjøre deg til en lykkeligere person

Skal ikke mye til.

(upublisert) Opprettet


Flere av oss drømmer nok om sol, varme og sommer nå som vinteren virkelig har satt seg.

Mørke tider og kulde er noe som påvirker mange av oss, og bidrar til at flere kjenner på høst- og vinterdepresjonen.

Men ekspertene har noen råd som kan hjelpe på humøret ditt. Det skal nemlig ikke mye til for at du skal føle deg bedre til sinns.

SOL har samlet 7 tips til hvordan du kan bli en lykkeligere person: 

 1. Snakk positivt til deg selv


  Du har sikkert opplevd det før: Noen dager er bare dårlige. Men ifølge Torill Christine Lindstrøm, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, kan du snu dårlige dager til bedre dager.

  Utgangspunktet er at hvis du begynner dagen med å tenke at «i dag er livet dumt», vil du legge merke til ting som bekrefter denne hypotesen. Du vil lettere oppdage andre ting som er negative i livet ditt, og så baller det på seg.

  - Dette kan bekjempes. Forsøk å komme på minst én ting som du gleder deg til i dag. Det kan være så enkelt som lunsjpausen eller et tv-program du ser fram til. Hvis du fokuserer på dette som du gleder deg til, kan du snu sirkelen, og du vil kanskje lettere legge merke til andre positive ting, forklarer Lindstrøm til NRK og legger til:

  - Fokuser positivt. Forsøk å legge merke til alle småting som du tross alt har fått til i dag, bagateller som var bra.


 2. Dropp "offer-rollen" i hverdagslivet


  (Gif / Grey's Anatomy)

  - Vi kan ikke kontrollere alt som skjer med oss i livet, men vi kan velge hvordan vi reagerer. Når vi svarer med en holdning som «hvorfor skjer dette med meg?» og velger en offermentalitet, sliter vi, sier livscoach og forfatter Christine Hassler til Buzzfeed.


  Hun forklarer at måten vi bør svare på er «hvorfor skjer dette med meg og hva kan jeg lære?». Da vil vi lære og påvirke mentaliteten positivt.


 3. Vær aktiv


  (FOTO: Colourbox)

  Du har kanskje fått med deg at trening gjør deg også sterkere, mer muskuløs og slankere? Men visste du derimot at den samme treningen også gjør deg smartere og gladere?

  Fitnessbloggen skriver at denne følelsen skyldes blant annet frigjøringen av kroppens eget morfin, endorfinene. Men det er ikke bare å trening du vil føle økt velvære, skriver Fitnessbloggen.

  Ifølge en studie gjort av NTNU kommer det fram at trening og fysisk aktivitet i ungdomsårene påvirker humøret vårt senere i livet, skriver Forskning.no.

  – Vi har sett på hvordan trening i ung alder påvirker lykkefølelsen og humøret vi får som voksne. Det kom også tydelig fram at de som trente da de var mellom 16 og 18 år, oftere hadde positivt humør som voksne, forteller stipendiat Martin Rasmussen ved Psykologisk institutt ved NTNU.


 4. Ta deg tid til å være med venner


  (FOTO: Colourbox)

  Psykolog Andrea Bonior forklarer til Buzzfeed at folk ofte nedprioriterer venner fordi de har «for mye å gjøre». Netflix og andre ting blir heller prioritert, men i virkeligheten er det å tilbringe tid med venner veldig viktig.

  - Det å tilbringe tid med venner har store psykiske helsefordeler. Det er blant annet med på å holde stressnivået i sjakk, sier hun.

  Vi mennesker er ikke skapt til å være alene, og de aller fleste av oss synes det er godt å være sammen med andre.

  - Vi trenger å være en del av flokken, forklarer PCMC Meta-Coach Lene Fjellheim til Klikk.no.

  Hun påpeker at det mange ganger i en hektisk hverdag ikke blir så god tid til å møtes og være sosial med venner, men at det gir oss energi og glede.

  - Ta deg tid til å treffe venner, gå på en date med mannen eller hva det måtte være du liker å gjøre når du sosialiserer. Det å ha venner og møte dem er absolutt med på å gi dagene positivt innhold og gjør at du har noe å glede deg til. Det er viktig.


 5. Legg fra deg telefonen i blant


  (FOTO: NTB scanpix)

  Vi har smarttelefonen med oss overalt – på bussen, skolen, jobb, kaféen og i bursdagsselskaper - og vi legger den sjeldent fra oss.

  En tidligere studie utført av forskere ved Kent-universitetet i Ohio konkluderer at overdreven bruk av mobiltelefonen kan gjøre oss ulykkelige, skriver teknologia.

  Ifølge Studien hadde folk som sjekket telefonen ofte en tendens til å oppleve høyere nivåer angst og bekymring på fritiden, når de har tenkt å slappe av. De fleste vil derfor bli lykkeligere og mindre stresset hvis de sjekket telefonen mindre.


 6. Få deg nok søvn


  At søvn er viktig for helsen er det ingen tvil om, men visste du at å ikke få mange nok timer på øyet hver natt også har en stor innvirkning på lykkefølelse og velvære?

  - Søvn er svært viktig for hvor lykkelige vi føler oss, forklarer psykolog og søvnforsker Serena Chen ved University of California til Kvinneguiden.

  - Det henger litt sammen med takknemlighet - som også er sterkt lenket opp mot lykke. Forskning peker på at mennesker som kjenner takknemlighet er både lykkeligere og friskere enn andre. Og søvn påvirker i sterk grad denne følelsen.

  Chen forklarer at i eksperimenter utført av henne og hennes team opplevde de at folk som hadde sovet dårlig om natta var mindre takknemlige for positive elementer i tilværelsen sin, sammenlignet med de som hadde sovet godt.

  Les også: 7 grunner til å sove en time ekstra 


 7. Lik det du gjør


  I boken, «The World Book Of Happiness», har den belgiske forfatter Leo Bormans forskning fra verdens ledende eksperter på psykologi rundt lykke.

  Der kommer det blant annet fram at lykkelige mennesker gjør det de liker og liker det de gjør. Og de gjør det ikke for penger eller ære, skriver Side2.no.

  Ifølge boka er det ingen grunn til å bli værende i en jobb du hater, omringet av uvennlige kollegaer bare fordi lønna er god.

  - Folk glemmer at de har lov å være glade på jobb også. Mange bruker sine beste år av livet sitt på å tjene penger, og mange ofrer helse og familie på veien, uttaler Dr. Jose de Jesus Garcia Vega, ved Universitetet i Monterrey, Mexico, i boken.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.