6 ting du tror er bra for tennene - men som faktisk skader dem

Elektrisk tannbørste og tanntråd kan føre til mer skade enn nytte.

Flere ting vi tror er bra for tennene, er ikke nødvendigvis det.

Slik skader du tennene uten å vite det:


 1. Elektrisk tannbørste


  Elektriske tannbørster kan gjøre mer skade enn nytte, hvis du ikke bruker den riktig. Med de fleste tannbørster trenger du bare såvidt å komme nær tennene med busten. Hvis du presser tannbørsten altfor hardt mot tennene vil busten bøye seg, og da blir tannbørsten mindre effektiv, skriv er Daily Mail.

  Ifølge Tariq Idrees, tannlege i Manchester, bør du ta med deg den elektriske tannbørsten til tannlegen din for en demonastrasjon slik at du vet at du børster på rett måte.


 2. Tannpuss til feil tidspunkt


  Du bør ikke pusse tennene rett etter frokost, slik mange tror. Særlig ikke om du akkurat har drukket et glass appelsinjuice.

  Skyll heller med vann, og vent en times tid. Ved å pusse rett etter mat, eller etter å ha drukket noe med høyt syreinnhold, øker du sjansen for å skade tannemaljen, skriver Health.com.


 3. Tannkrem som skal bleke tennene


  Tannkrem som virker slipende, som for eksempel inneholder bikarbonat, kan slipe bort emaljen på tennene, skriver Daily Mail. I det lange løp kan det lede til svært følsomme tenner og kan også føre til at tennene blir mørkere, ettersom emaljen slites og den innerste rav-fargede tannbeinet kommer til syne. 


 4. Drikke kaffe eller småspise kontinuerlig


  Mange har en tendens til å drikke små slurker gjennom hele dagen, istedenfor å drikke opp kaffekoppen med en gang. I tillegg er det også mange som spiser mellom måltidene. Kaffe kan gi deg misfargede tenner, men hvis du også drikker søt kaffe med melk, eller drikker brus, vil du skape en mini-helserisiko i munnen, skriver DinSide.

  Konsum av karbohydrater, og i hovedsak sukker, aktiverer de syreproduserende bakteriene som bor på overflaten av tennene dine.


 5. Tanntråd


  Tanntråd hjelper oss å bli kvitt matrester og plakk mellom tennene, men gjør du det feil kan det gjøre mer skade enn nytte, hevder Robin Seymour, professor emeritus i tannhelse ved Newcastle University.

  Han har tidligere uttalt til Daily Mail at de fleste som bruker tanntråd gjør det feil, og feil teknikk kan dytte bakterier og plakk lenger inn mot tannkjøttet. Han mener derfor det kan være lurt å se på andre alternativer for å rengjøre mellom tennene, og trekker frem å bruke en elektrisk tannbørste eller en smalere, spesiallaget tannbørste for å regjøre mellom tennene. Andre tannråd er å bruke tannkrem med fluor, og unngå å skylle med vann rett etterpå.


 6. Drikke lettbrus


  Du tror kanskje at lettbrus ikke skader tennene, siden brusen ikke inneholder sukker. Dette stemmer derimot ikke, skriver Huffington Post.

  En studie utført ved University of Melbournes Oral forskningssenter for tannhelse viste at sukkerfrie produkter, som for eksempel lettbrus, også kan føre til signifikant skade på tannemaljen. Forskerne testet 23 ulike drikkevarer og så at drikker med lav PH-verdi og syreholdige tilsetningsstoffer skader emaljen, uavhengig av og produktet inneholder sukker eller ikke.

  Tenner med slitt emalje har høyere risiko for bakteriell infeksjon og dermed også tannråte.