6 ting du kanskje ikke visste om kroppen din

Dette er noe mange av oss aldri har tenkt over.

1. Derfor har noen smilehull


– Smilehull skyldes en mutasjon i ett eneste gen. Man kan ha smilehull på begge kinn eller bare på det ene kinnet, sier professor på Vitenskapsmuseet NTNU, Hans K. Stenøien, til Forskning.no.

Han forklarer videre at mutasjonen i genet gjør at noen muskler i kinnet blir kortere enn vanlig og at man får en forsenkning i huden når disse trekkes sammen. Det er disse forsenkningene som altså er "smilehull".

Det finnes med andre ord et "smilehull"-gen, og dersom ingen av foreldrene har smilehull så vil ikke barnet heller få det. Unntaket kan være at barnet får en mutasjon i et kinnmuskel-gen, og at smilehull dermed spontant oppstår.

2. Derfor har noen to "groper" i korsryggen


(FOTO: Colourbox)

Og mens vi er inne på temaet smilehull. En del av oss - både kvinner og menn - har kanskje lagt merke til at man har to groper eller smilehull nederst på ryggen.

Vi har ikke et spesielt godt navn for disse på norsk, men de kalles blant annet "Dimples of Venus" på engelsk ettersom de skal ha blitt sett på som en velsignelse fra guden Venus før i tiden.

Men hva i alle dager er det for noe? De to hullene kommer til syne hos noen mennesker på grunn av måten skjelettet er formet på dette stedet, og de er antatt å være genetiske, ifølge Wikipedia.

Det er derfor svært vanskelig å trene seg til disse selv om det finnes flere metoder og triks på nettet for få såkalte "Venus-groper".

3. Derfor får noen fregner


Fregner skyldes opphopninger av pigmenter i overhuden. De har en tendens til å forsvinne eller blir svakere om vinteren, og mer fremtredende om sommeren, ifølge Wikipedia.

Dette gjelder særlig i Norge der eksponering til sollys varierer veldig mellom sommer- og vinterhalvåret.

Petter Bøckmann, Zoolog ved Naturhistorisk museum i Oslo, sier til Forskning.no at fregner ikke har noen adaptiv verdi, altså at det ikke er noe vi trenger. Han mener også at fregner er noe som har eksistert fra gammelt av, men at det ikke ble synlig før folk flyttet nordover.

4. Derfor kan du få hvite flekker på neglene


(FOTO: Wikimedia / CC BY 2.5)

La oss gjøre det klart med en gang: De hvite flekkene på neglene har ingenting med melk eller kalsium å gjøre. Men hvordan oppstår de, egentlig?

Vi bruker hender og fingre mye i løpet av dagen, og det er dermed helt naturlig at man får seg en trøkk på fingrene. Og når neglen får seg et lite slag, hender det at celleutviklingen stopper, noe som gjør at de hvite flekkene dukker opp, skriver Klikk.no.

Enkelt forklart: Mens huden får blåmerke, får neglen en liten hvit prikk eller flekk. Det er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig.

Det er flest unge som opplever de hvite flekkene neglene. Det kan ta mellom seks og 12 måneder før de forsvinner.

5. Derfor har du føflekker


Så å si alle mennesker har føflekker på kroppen. Noen fødes med føflekker, mens andre kommer til verden uten. Gjennomsnittlig har et voksent menneske rundt 20 av disse på kroppen, men ofte minker tallet etter at man har passert 40 år, skriver Nhi.no.

Men hva er det egentlig? Jo, føflekker er en oppsamling av fargestoffet melanin i huden. En slik oppsamling oppstår fordi det finnes utallige celler i området som lager fargestoff.

Du har kanskje sett at det vokser hår ut av enkelte føflekker, og det betyr at de er medfødte, skriver KK.

- Disse føflekkene oppstår mens vi er under utvikling inne i magen til mødrene våre. Det som skjer er at noen celler plasserer seg på feil sted under utviklingen – derfor har barn ofte føflekker allerede når de blir født. Det er også noen celler som sprer seg og dukker ikke opp som føflekker før senere, sier Siegfried Wenus, som er lege ved Føflekkspesialisten, til KK.no.

6. Derfor har noen hakekløft


Noen av oss har et lite "hakk" i haken, som på godt norsk kalles "kløft i haken". Det er genetisk arvelig, så hvis en eller begge foreldrene har hakekløft er det stor sjanse for at barnet også får det.

"Hakket finnes ikke bare i huden, men også i det underliggende bindevevet og skjelettsubstansen", skriver Illustrert Vitenskap.

Årsaken til at noen får dette er at vevet på det tidlige fosterstadiet ikke klarer å trekke seg sammen på midten. Det er ikke farlig.

Legg til sol_no på SnapChat