Vis mer

6 tegn på at du kan være allergisk mot gluten

Har du uforklarlig utslett?

(upublisert) Opprettet


Tidligere var glutenallergi noe mange trodde kun hang sammen med problemer med magen. Men det er en rekke andre symptomer du også bør være obs på. Symptomene varierer fra person til person, noe som gjør at glutenallergi kan være vanskelig å avdekke.

Det antas at syv til åtte prosent av befolkningen har en eller annen form for glutenintoleranse, opplyser Norsk cøliakiforening. De deler opp intoleransen i tre deler: Cøliaki, hveteallergi og, ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Glutenfri kost innebærer vanligvis måltider uten hvete, rug, bygg, havre og spelt, skriver Norsk Helseinformatikk.

SOL har samlet noen av tegnene som kan tyde på glutenallergi:


 1. Hudproblemer


  Flere studier antyder at glutenallergi kan ha en negativ påvirkning på huden.

  Intoleranse for gluten kan blant annet føre til kviser og uren hud, skriver Huffington Post. Andre får eksem eller kløende utslett.

  Dermatitis herpetiformis er en veldig sjelden form for glutenintoleranse. Lidelsen kalles ofte «hudens cøliaki», og fører til sterkt kløende utslett. Det består av mange små væskeblemmer som sprekker og blir infisert av hudbakterier når man klør.


 2. Urolig mage


  Hvis magen slår seg vrang over en lengre periode og du har uforklarlige magesmerter, kan det være et tegn på glutenallergi.

  Noen sliter med kronisk forstoppelse og luftansamlinger, mens andre opplever langvarig diaré. Det er ofte mye avføring, og den kan være illeluktende og gråhvit, skriver Norsk Helseinformatikk.

  (FOTO: Colourbox)


 3. Kronisk tretthet


  Tretthet er ikke alene et tegn på at du er allergisk mot gluten, men dersom du opplever det sammen med andre symptomer som diaré eller andre mageproblemer kan det tyde på intoleranse.

  Når kroppen sliter med å ta opp næringsstoffer og vitaminer vil kroppen fort virke sliten og tung, skriver USNews Health.


 4. Hodepine


  Opplever du mye hodepine, kan det ha sammenheng med glutenintoleranse. Amerikansk forskning har funnet ut at migrene er mer vanlig blant folk med cøliaki enn de som ikke har det.

  56 prosent av de glutensensitive testpersonene i studien oppga at de slet med kroniske hodepine, mens bare 14 prosent av de uten glutenintoleranse opplyste det samme.


 5. Håravfall


  At man mister hår er ikke særlig uvanlig, og de fleste av oss mister mellom 100 og 150 hårstrå i døgnet. Det som derimot er uvanlig er hvis hårtapet er plutselig, eller dersom du gradvis mister mer og mer.

  Det kan skyldes mangel på grunnleggende næringsstoffer som følge av glutenallergi, skriver Klikk.no.

  (FOTO: Colourbox)


 6. Benskjørhet


  Voksne med diagnostisert glutenallergi kan ha benskjørhet som eneste symptom, skriver Norsk cøliakiforening på sine nettsider. Hos personer som går rundt med ubehandlet cøliaki i mange år, vil kroppen over en periode ha hatt for dårlig oppsuging av næringsstoffer som er viktige for at skjelettet skal utvikle seg normalt.


Du bør oppsøke lege dersom du tror du har en eller annen form for glutenintoleranse.Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.