6 solkrem-tabber mange gjør

6 solkrem-tabber mange gjør

Har du sjekket holdbarhetsdatoen?

(upublisert) Opprettet
Sommervarmen har for alvor slått inn over landet og mange nyter late dager ute i sola. Likevel er det nok mange av oss som glemmer hvor sterk sola faktisk er - noe som gjør at flere lett kan bli solbrent.

Derfor er det noen forholdsregler du bør ta når du skal kjøpe eller bruke en solkrem du allerede har. SOL har samlet 6 solkrem-tabber du må unngå i solsteika:  

Du glemmer å sjekke holdbarheten


Mange av oss har sikkert flere flasker med solkrem liggende i huset, men er usikker på om man kan bruke kremen fra i fjor. Så første huskeregel er: Sjekk holdbarheten.

Farmasøyt Jeanette Stigsson ved Vitusapotek, råder deg til å sjekke merkingen på kremen.

- Hvis en krem er holdbar i over 30 måneder, trenger ikke produsenten å skrive utløpsdato på pakken. Derimot må den merkes med et symbol som sier hvor lenge den er holdbar etter at den er åpnet. Som regel merkes kremene i form av et "åpen krukke-symbol" med et tall som sier hvor mange måneder kremen er holdbar, sier Stigsson til Klikk.no

Det er lite sannsynlig for at en krem fra i fjor har blitt dårlig hvis den har blitt oppbevart riktig.

- En solkrem fra i fjor som har vært oppbevart korrekt kan godt brukes i sommer, sier Gabriella Björklund, nordisk produktmanager i Vichy Nordic til KK.no.

Du oppbevarer den i for høy temperatur


- Solkrem skal oppbevares ved romtemperatur. Hvis solkremen har vært med på stranden og blitt eksponert for solen i høy varme eller det har kommet sand i den, bør den kastes, sier Björklund til KK.no.

Fagsjef hos solkremprodusenten ACO Hud Norge, Ingrid Fallet, forteller til NRK at solkremen lett kan skille seg om den oppbevares veldig varmt. 

– Unngå for eksempel å legge kremen i bakvinduet på en bil eller i solskinnet på badestranda. Ligger den derimot veldig kaldt, som på hytta om vinteren, kan den krystalliseres, og da blir beskyttelsen dårligere, forteller hun.


Du smører deg med for lite krem


Mange gjør nok denne tabben oftes. Det å smøre seg én gang holder nemlig ikke og den største feilen er å smøre seg inn med altfor lite krem, mener flere eksperter.

Så selv om du er flink til å bruke høy faktor, kan du være dårlig beskyttet om du ikke smører deg ofte og med mye krem, skriver NRK.

Ifølge toksikolog Ewa Daniél i Astma-Allergi Danmark, vil et tynt lag solkrem med faktor 50 i praksis bare ha en beskyttelsesfaktor på omkring tre til fem. 

– Og et tynt lag faktor 15 tilsvarer kun faktor to eller tre, sier hun til Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Seniorforsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern råder folk som oppholder seg i Norge å smøre seg med faktor 15.

– Vi anbefaler faktor 15 til folk flest, blant annet fordi det gjør det enklere å velge krem. Noen er usikre på hva de bør bruke, men det viktigste er altså at de bruker tilstrekkelig mye og husker å smøre overalt.

Når det kommer til barn er en enkel huskeregel å bruke en barnehåndfull til barnets kropp, skriver Klikk.no, som også har testet solkremer som beskytter barn.

Du velger feil solkrem


Det er ikke alltid lett å finne den «rette» solkremen i butikkhylla. Men ifølge Side2 anbefales det at du velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling.

Både UVA- og UVB-stråling kan nemlig øke faren for å utvikle hudkreft. 

I 2014 analyserte Mattilsynet 22 solkremer for å se hvor godt de beskytter mot tidlig aldring av huden (UVA-stråling) og solbrenthet (UVB-stråling). Testen konkluderte med at du burde velge en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling.

EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen bør være en tredjedel av UVB-beskyttelsen, skriver Side2. Videre anbefaler de at laveste UVB-beskyttelse bør være solfaktor 6. Dette for å sikre mest mulig trygg og effektiv solkrem.

- Vi mener at solkrem som følger EUs anbefalinger beskytter aller best mot solen. Anbefalingene er så sentrale at Mattilsynet mener de burde gjøres om til krav, sier Atle Wold i Mattilsynet.


Du glemmer at den skal trekke inn


Smører du deg mens du ligger å steker i sola? Det er du nok ikke alene om. Men ifølge Apotek1 bør du smøre deg inn med solkrem cirka 30 minutter før du skal ut i sola.

Dette er for at kremen skal få tid til å trekke godt inn i huden.

Er du en som elsker å bade bør du særlig være nøye med smøringen. Gjenta smøringen ofte, gjerne annenhver time, spesielt etter bading. Det samme gjelder om du svetter mye eller bruker håndkle ofte, skriver TV 2.

Ifølge Apotek1 tåler solkremer som er merket med «ekstra vannresistent» 4x20 minutter med bading, mens solkremer merket som «vannresistent» tåler 2x20 minutter med bading før solfaktoren er betydelig redusert.

Du glemmer å smøre leppene


Selv om du er flink til å smøre deg er det ofte lett å glemme enkelte steder. Leppene er ett sted mange glemmer å smøre. Men den tynne hunden i ansiktet og på leppene er spesielt utsatt i solen.

- Blir man brent mange ganger og generelt er mye ute i solen får man til slutt rynker, om det er vanlig hud eller lepper. Men man glemmer fort leppene når man smører ansiktet, sier makeupartist Tone Vid Skipa til KK.no.

Bruk derfor en leppepomade med solfaktor som beskytter leppene. Denne kan også brukes på de mest utsatte områdene som panne, nese, øyelokk og ører.

Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer