6 grunner til at du aldri bør forlate hunden i en varm bil

Det kan gå riktig galt.

1. Skal bare du en tur innom butikken? Fem minutter blir ofte til en halvtime. La hunden bli igjen hjemme. Der har den det nesten utelukkende bedre enn i en varm bil.

 

2. NRK har undersøkt hvor hurtig temperaturen øker på en varm dag. Allerede etter ti minutter gikk det fra å være 20 til 40 grader inne i bilen. Ved over 40 grader er det livstruende for en hund.

 

3. Selv om du har parkert i skyggen, kan temperaturen i bilen bli farlig høy. Ifølge Mattilsynet, skjer faktisk mange tilfeller av overoppheting i overskyet vær.

(KILDE: Mattilsynet/ The Animal Protection Institute)(KILDE: Mattilsynet/ The Animal Protection Institute)

4. Overoppheting kan føre til store lidelser hos hunder, og i verste fall død. De kan få varige skader på hjertet, hjernen, lever og nyrer i tillegg til blodforandringer, slår Agria Dyreforsikring fast.

 

5. Ifølge Dyrevelferdsloven er det forbudt å etterlate dyr i hjelpeløs tilstand. Hunden har ikke mulighet for å kjøle seg ned om den er innelåst i en varm bil.

 

6. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker. De kjøler seg ned blant annet ved å pese, noe som kan føre til overskudd av vanndamp i en tett bil. Resultatet kan bli en hund med heteslag, advarer Mattilsynet.

(FOTO: COLOURBOX)(FOTO: COLOURBOX) Er du likevel nødt til å la hunden stå i bilen en kort periode, må du sørge for at hunden har rikelig med vann og at bilen har god luftgjennomstrømning. Det kan også være lurt å legge telefonnummeret ditt lett synlig i ruten, så folk har mulighet til å gi beskjed om hunden skulle se overopphetet ut. Kommer du over en bil med en hund som ser ut som den lider i varmen, bør du prøve å komme i kontakt med eieren. Send REGNR og bilens registreringsnummer til 2282 (Statens Vegvesen), for å få telefonnummeret til eieren. Dersom du ikke får tak i eieren, må du kontakte politiet. Er det fare for liv og helse, har du lov til å ta deg inn i bilen. (KILDER: Mattilsynet, Dyrevelferdsloven, Agria Dyreforsikring, NRK, VG)