6 gode grunner til å bruke mindre tid i dusjen

Joda, det kan være veeeldig vanskelig iblant.

1. Det er bedre for huden

– For hyppig dusjing kan gi uttørking av huden og bruk av såpe vil vaske bort det beskyttende fettlaget i overhuden og skape en dårligere hudbarriere. Slik konkluderte hudlege Øystein Grimstad til KK i 2013. Daglig dusjing skal være særlig problematisk for dem med sart hud som har lett for å tørke ut, og kan føre til blant annet helseskadelig eksem ifølge NRK.

2. Du ødelegger ikke badet ditt

– Unge i dag dusjer tre ganger så ofte og lenge som min generasjon, hevder teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) til Hjem.no. Konsekvensen skal være en stor økning i fuktskader og -plager. Om badet aldri rekker å tørke, vil fukten spre seg i veggene. Det kan i verste fall kreve svindyr totalrenovering.
(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

3.Det kan gi finere, sunnere hår

- Med tanke på slitasje og overproduksjon i talgkjertlene bør du ikke vaske håret så hyppig. I tillegg har sjampo en pH-verdi som åpner hårets skjellag, og dets naturlige oljer vaskes derfor bort. Disse oljene er essensielle om du ønsker et langt og sunt hår. Det forteller Agnes Marie Gulbrandsen, frisør ved Gevir i Oslo, til Klikk.no.

4. Du kan spare store summer

En gjennomsnittsfamilie på to barn og to voksne bruker vann til en sum mellom 8- og 10 000 kroner i året, skriver NRK Buskerud. Dusjing utgjør en betydelig del av dette - å bytte til sparedusj kan alene tjene inn 1200 kroner i året. Dermed vil det også hjelpe mye å kutte ut unødvendig dusjing, eller bruke mindre tid når man først står under strålen. Så varer også alt av såpe, sjampo og hårprodukter lengre. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

5. Du skåner miljøet

Det er lett å ta vannet i krana for gitt, men det krever ikke rent lite energi og ressurser å gjøre det tilgjengelig på et knips. I tillegg skal det varmes, renses og gjøres klart. Norsk Vann anslår at hver nordmann bruker cirka 200 liter vann i døgnet. Den lesten kan kappes på flere punkter - hvorfor ikke starte med en litt mer realistisk dusjtid?

6. Du får mer tid til overs

Et kvarter spart på morgenen er et kvarter ekstra å sove - eller gjøre noe annet fornuftig. Det er en liten evighet når du trenger det som mest.