5 ubehagelige fakta som vil få deg til å droppe neglebitingen

Kan gjøre deg syk.Om lag ti prosent av den vokse befolkningen biter negler, ifølge en undersøkelse omtalt av KK. For mange er det blitt en uvane det er umulig å kvitte seg med:

Noen biter når de er nervøse, andre når de kjeder seg og det trolig enda flere som velger å bruke tennene i stedet for saks når neglene har blitt for lange.

Du har trolig lite å frykte om du biter kun en gang i blant, men for dem som aldri klarer å stoppe, kan det være mer alvorlig. 

Bare se her:
 1. Neglene kan være en bakteriebombe


  En tyrkisk studie fra 2007 viser at det transporteres en hel del bakterier fra neglene til munnen når du biter.

  Ifølge Buzzfeed testet forskerne spyttet på 59 mennesker for å se etter ulike bakterier - blant annet diarébakterier. Og resultatet var nedslående:

  76 prosent av dem som bet negler testet positivt for bakteriene mot 26 prosent av dem som ikke bet. Du øker rett og slett risikoen for sykdom som følge av mengden bakterier som befinner seg under neglene.

  I et intervju med KK sier Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitus apotek, dette om bakteriene.

  - Det er jo slik at vi har bakterier, virus og annen møkk under neglene som kan gjøre oss syke. Jeg anbefaler derfor neglebitere å vaske hendene hyppig og ha antibac i veska. Da får de ikke i seg så altfor mye rart.


 2. Øker risiko for vorter


  Når man setter tennene i negler og fingre, er det ikke uvanlig at det oppstår små sår og sprekker. I disse sårene trives vortene godt.

  - Så hvis du biter negler og får sår, er det mye mulig at det kan utvikle seg en vorte om du er i kontakt med et vortevirus, forteller Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, til KK.no.


 3. Fingrene kan bli betente


  Det finnes naturligvis noen som har større problemer med neglebitingen enn andre. Enkelte biter så langt ned på siden at neglen har vokst inn i huden og skapt en betennelse, som fører til at området både blir rødt og hovent.

  Det er både vondt, ubehagelig og ikke spesielt fint.


 4. Ikke bra for tennene


  Neglebiting over tid kan også føre til skade på tannspissene - altså det området på tennene vi bruker mest. Det skriver en tannlege på Klara Klok som svar til en bekymret neglebiter.

  - Tannkantene kan bli flisete og tynne. Det skal heldigvise ganske mye til for at dette skal synes, men neglebiting er en lei uvane. Om du klarer å slutte er det best, skriver tannlegen.


 5.  Det er dette du biter på


  (FOTO: Science Photo Library)

  OK, denne er ganske sleip, men la gå ... Hvis du legger neglen din under et mikroskop, er det dette du får se.

  Ikke spesielt digg?
Legg til sol_no på SnapChat