5 ting huden din prøver å fortelle deg

Lytt til kroppen!

Det hender at huden din prøver å fortelle deg at noe ikke er helt som det skal være.

Det kan være alt fra store ting – som påvirker oss mye – til det helt ufarlige som du nesten ikke trenger å tenke så mye over.

Vi har samlet 5 ting som huden din muligens prøver å fortelle deg:

1. Tørr hud


Fiskeskjell på leggene, røde og såre knoker og en hud som flasser. Høres det kjent ut? Mange sliter med veldig tørr hud - og da spesielt på høsten og vinteren.

Men det kan også være at huden din prøver å fortelle deg noe. KK skriver at mangel på vann og essensielle fettsyrer kan gi deg tørr hud.

Det er nemlig slik at vann kan stimulere sirkulasjonen i huden, mens mat som inneholder omega-3-fettsyrer kan bidra til å gjøre den tørre huden mykere. Sliter man med mye tørr hud, kan det også være lurt å få i seg mye A- og E-vitaminer, skriver KK.

Selv om vann og nok væske er viktig for huden, bør man likevel være forsiktig med å drukne huden i vann. Både overdreven dusjing og bruk av såpe bidrar til å tørke ut huden.

2. Kviser


(FOTO: Mike Schröder / Argus / Samfoto)

Akne er noe mange unge og voksne sliter med. Noen får kviser for bare en liten periode av livet, mens andre kan ha problemer med uren hud i tiår.

Wikipedia står det at kviser antas å være utløst av hormonelle forandringer. Dersom flere i familien har hatt akne, er det stor sannsynlighet for at du også får utbrudd.

Men det finnes også andre faktorer som kan medvirke eller forverre kviser:

Stress kan være en medvirkende årsak til at du får uren hud. Det gjelder både fysisk og følelsesmessig stress.

Men hva med mat? Det har lenge blitt diskutert om mat med høyt sukker- og fettinnhold kan gi urenheter. Til KK sier Ernst-Jan Veer, hudlege og ekspert ved Oslo Hudlegesenter følgende:

- Det er liten tvil om at akne kan forverres av inntak av visse typer mat. Og hovedsakelig gjelder dette ved høyt inntak av meieriprodukter og mat med høy glykemisk indeks, som raske karbohydrater (lyst brød, pasta etc.).

3. Poser under øynene


Det å få poser under øynene er helt normalt, men det kan likevel være skikkelig irriterende. Men hvorfor dukker de egentlig opp i ansiktet vårt?

Hudpleiespesialist Anne Berit Eide ved Oslo Hudpleieklinikk besøkte i 2012 God Kveld Norge på TV 2 og forklarte da at man kan få hovne øyne hvis man er mye stillesittende (noe som fører til dårlig sirkulasjon i kroppen) og ved for mye saltinntak og for lite væske.

Men poser under øynene kan også være et vanlig å få etter en natt med skikkelig dårlig søvn, skriver lege Alf Kristoffer Ødegaard på nettsiden lommelegen.no.

4. Hvite blemmer i munnen


De runde, overflatiske, og gulhvite blemmene eller sårene som av og til dukker opp i munnhulen kalles munnskold/after (se bilde øverst i artikkelen).

Ifølge Nhi.no plages mellom 15 og 20 prosent av befolkningen med munnskold i perioder.

Årsaken til disse blemmene er ikke sikkert kjent, men mangel på jern, folsyre eller vitamin B-12 kan spille inn.

– Det kan skyldes stress, men også matvarer som er syrlige, eller tomater. Det kan også være underliggende sykdommer som jernmangel og cøliaki, sier Kha Duong, tannlege ved Tannpaleet i Kristiansand, til KK.no.

De er helt ufarlige, men kan være smertefulle.

5. Tørre lepper og sprekker i munnvikene


(FOTO: Pixtal / NTB scanpix)

Spesielt på vinterstid er det fort gjort å få tørrere lepper, men sliter du konstant med dette problemet, kan det være et tegn på noe helt annet.

– Leppene våre kan bli tørre om du er dehydrert og ikke får i deg nok væske, forklarer nettstedet Fitsugar, ifølge Klikk.no.

Det kan også være et tegn på at du ikke får i deg riktige næringsstoffer og vitaminer. Nettstedet forklarer at enkelte vitaminer – som A, B, C, B2 og E – er viktige for å holde hud og lepper sunne.

Legg til sol_no på SnapChat