Vis mer

5 tegn på at du begynner å bli utbrent

Dette sier ekspertene.

(upublisert) Opprettet

Når man snakker om utbrenthet, er det tre begreper som er sentrale, skriver Nhi.no. Det er følelsesmessig utmattelse, følelsesmessig distansering og redusert personlig yteevne.


Det er ikke kjent hvor mange nordmenn som er utbrent, men det som er klart er at det rammer mennesker i alle yrkesgrupper.


I denne artikkelen har vi samlet noen av tegnene på at du begynner å bli utbrent: 

 1.  Du er helt utmattet


  I en artikkel på Forbes.com forteller den amerikanske psykologen David Ballard at utmattelse og konstant trøtthet er et klart tegn på at du begynner å bli utbrent.

  "Du har ingen energi - alt er rett og slett brukt opp", skriver Forbes.


 2. Du mangler motivasjon


  Finnes det ikke lenger noe entusiasme i kroppen? Har du ingen indre motivasjon til å utføre arbeidsoppgavene dine? Det kan være et tegn på at du er utbrent.

  - Likegyldighet og mindre arbeidsgnist kommer nok noe tidligere enn de andre, og det aller første som kommer, er en nagende uro over at «dette er bare helt feil», sier Morten Müller-Nilssen, psykolog og forfatter av boken "Tidsinnstilt", til Klikk.no.

  Mange opplever også at de ikke klarer å konsentrere seg - at tankene rett og slett svever av gårde.


 3.  Du blir fort irritabel og tar lett til tårene


  Karen Kollien Nygaard, psykolog og forfatter, forteller til Klikk.no at mange opplever å bli følelsesmessig ustabile og tar lett til tårene når man er utbrent.

  - Det er vanlig å bli bekymret for fremtiden og tenke at noe må bli annerledes, sier hun.

  Mange blir utbrent på grunn av arbeidsplassen. Er du ny i jobben? Har du uklare jobbforventninger? Eller lange arbeidsdager? Det er ifølge Nhi.no noen av de vanligste årsakene til at man blir utbrent.


 4. Du har vondt i kroppen


  Side2.no skriver at fysiske smerter i kroppen kan være et typisk kjennetegn på utbrenthet. Det kan være hodepine, anspente muskler, hjertebank og kvalme.

  Noen opplever problemer med magen og at man lettere blir syk.


 5.  Du glemmer å ta vare på deg selv


  Psykolog David Ballard forteller til Forbes.com at mange endrer vaner når de er i ferd med å bli utbrente.

  "Noen begynner å røyke og drikke mer, spise mer usunt eller ikke nok, eller får rett og slett for lite søvn. Selvmedisinering er et annet problem - som blant annet det å ta sovepiller eller alkohol før leggetid" skriver nettstedet.


Tror du at du er i ferd med å bli brent? Hos KK og Klikk.no kan du lese hvordan du skal takle situasjonen.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.