5 gode grunner til å spise mye surkål

Blant annet mulighet for lengre liv og sunn hud.

(upublisert) Opprettet
De fleste av oss tenker nok på julemat eller tilbehør til søndagssteken, når det er snakk om surkål. På den andre siden av dammen er surkålen et fast innslag på pølse i brød, og våre venner i Tyskland er ikke fremmed for å gi "sauerkraut" en plass i hverdagen.

Ofte virker det som at folk flest enten hater eller elsker surkålen, og det må vel være greit. Men du burde elske og spise surkål, og dette er hvorfor:

1. Den er bra for fordøyelse


Særlig hjemmelaget eller upasteurisert surkål rike på probiotiske bakterier, skriver The Guardian.

Disse hjelper til å holde tarmkanalen rik på de "riktige bakteriene", og er med på å bedre fordøyelsen. Dette, og at det hjelper mot urolig mage og forstoppelse, er noen av grunnene til surkålens gode navn og rykte.

2. Den kan forebygge kreft


KK.no skriver at grønnsaker i "kålfamilien" er blant de beste naturlige kildene for å styrke immunforsvaret til kvinner som har overlevd brystkreft.

Disse grønnsakene er i utgangspunktet rike i næringsstoffer og vitaminer, og det viser seg at dersom man fermenterer (slik man gjør for å få surkål) så produseres det enda mer av disse kreftforebyggende stoffene, ifølge Health Awareness.

3. Den hjelper mot hjertesykdommer


Nettstedet Care2 viser til en rapport fra "US National Library of Medicine" og trekker frem at det å spise surkål har flere helsemessige fordeler for hjertet, blant annet redusert kolesterolnivå.

Ved å spise 2-3 dl. surkål får du faktisk i deg omtrent 15% av den daglige fibermengden kroppen og hjertet trenger for å holde seg sunt.

4. Den kan forlenge levealderen


Forskning.no skriver at alt som lukter kål, enten det er surkål, rødkål, vanlig hodekål eller kålrotstappe, noe av det sunneste du kan spise, og at kålspisere faktisk lever lengre.

Befolkningsundersøkelser har vist at kålspising forlenger levealderen, og kål kan man klassifisere sammen med blant annet yoghurt og olivenolje når det gjelder positiv effekt antall leveår.

5. Den holder huden frisk og ung


Surkål, og andre fermenterte matvarer, inneholder flere karotener og store mengder A-vitamin, som fungerer i kroppen som en viktig antioksidant, skriver Today.com.

Dette er med på bevare glattheten i huden, bekjemper rynker og kviser, og er med på å holde huden sunn og frisk.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.