4 grunner til at tenåringer ikke bør stå opp tidlig

Forskere: - Kan nærmest betraktes som tortur.

(upublisert) Opprettet
«Alle» har vært den late tenåringen som synes det er tungt og stå opp, og mange har latt seg irritere over morgentrege unge. Men nå viser det seg at tenåringene kan ha en «god sak» når de hevder at det er tungt å stå opp. Fem forskere, fire ved Lunds universitet i Sverige og en fra Oxford university i England, har skrevet et innlegg i Svenska Dagbladet om hvorfor det er unaturlig, og potensielt skadelig, for tenåringer å stå opp så tidlig som skolen krever.

1. - Det er untaurlig

Forskerne skriver at alder er en tungtveiende faktor når det gjelder hvor mye søvn vi trenger og for når det er naturlig å legge seg. For barn i 10-årsalderen er det ikke spesielt vanskelig å stå opp klokken 06.30, men i puberteten øker sovnbehovet til ni timer i døgnet og den biologiske insovningstiden forskyves med to til tre timer. Dette gjør det nesten umulig å legge seg så tidlig at man får nok søvn før skolen, mener forskerne. Også amerikanske forskere slår fast at ungdommer trenger mer søvn enn voksne og barn, skriver VG.

2. - Får kronisk søvnunderskudd

Konsekvensen er at mange tenåringer går rundt med kronisk underskudd av søvn. Å tvinge en 18-åring til å stå opp klokken 06.30, er sammenlignbart med å tvinge en 50 år gammel lærer til å stå opp 04.30. I lengden kan dette betraktes nærmest som tortur for tenåringene, ifølge forskerne. VG har tidligere omtalt en amerikansk undersøkelse som viser at senere skolestart gir mer søvn.

3. - Kan være helseskadelig

Forskerne mener tidlig skolestart utgjør en direkte og alvorlig trussel mot tenåringers helse, gjennom å bryte med deres biologiske forutsetninger. De viser til et prosjekt ved University of Minnesota der de forskjøv skolestarten fra klokka 07.50 til 08.40. Resultatet ble mindre trøtthet, færre depresjonssymptomer og inntaket av koffeindrikker gikk ned. En studie fra 2010 viser at nok søvn kan beskytte tenåringer mot psykiske problemer og selvmordstanker, skriver Norsk helseinformatikk.

4. - Gir dårligere skoleresulater

Det nevnte prosjektet ved University of Minnesota, viste at elevene presterte bedre når skoledagen begynte 50 minutter senere. Flere elever var til stede på skolen, og karakterene ble bedre. Les hele innlegget i Svenska Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.