3 grunner til at du blir trøtt om våren

Du er ikke alene.

(upublisert) Opprettet

1. Solen

De fleste av oss får mer energi av solen, men når dagene blir lysere, legger vi til oss nye vaner. Vi sover nesten en time mindre i døgnet om våren enn om vinteren, ifølge Videnskab.dk. - Når solen står tidligere opp og går ned senere, sover vi mindre. Men rent vitenskapelig gjør ikke dette oss mer trøtte, fordi behovet for søvn endres, sier overlege Poul Jennum i dansk senter for søvnmedisin til nettstedet. - Problemet oppstår trolig ved at vi ødelegger vår naturlige døgnrytme ved å bruke mørke gardiner på soverommet om morgenen og elektrisk lys og LCD-skjermer på kveldene, mener overlegen.

2. Allergi

Med våren kommer også pollen-problemer for mange av oss. Ikke alle vet at de er allergiske, og blir du sliten og trøtt om våren, kan det være et tegn på allergi. - Når man er allergisk tror kroppen at pollen er noe svært farlig slik at immunforsvaret jobber på høygir. Det fører til at man blir fort slapp og sliten, sier leder Cathrine Bogen Heitmann i Telemark storlag av Norges Astma- og allergiforbund til Telemarksavisa.

3. Sommertid

For noen uker siden, 29. mars, gikk vi over til sommertid. Noen av oss, og da gjerne spesielt B-mennesker, bruker lengre tid enn andre til å venne seg til den nye rytmen. - Jeg er imot sommertid, for det skaper en unødig belastning for enkelte mennesker når det gjelder forflytning av tidspunktet for søvn, sier Ståle Pallesen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen til NRK. Jørgen Bak i den danske landsforeningen mot sommertid har sluttet å stille klokka. - Mange mennesker går går rundt og er døsige i flere uker, sier Bak til Dagens.dk.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.