14 måter å gjøre verden til et bedre sted på

Noen timer i året kan utgjøre en kjempeforskjell.

(upublisert) Opprettet
Nordmenn har en lang og stolt tradisjon for å ta i et gratis tak for fellesskapet. Faktisk i så stor grad at tv-programmet Typisk Norsk kåret «dugnad» til nasjonalordet i 2004. Å ta seg tid til å hjelpe andre er en fin måte å tilbake til samfunnet på, som dessuten kan gi en helseboost og tilføre livet en større mening Her er 14 måter å gjøre verden til et litt bedre sted på, som ikke koster deg noe annet enn litt tid.

1. Gi blod

Blod er ferskvare, og kan bare oppbevares i rundt en måned før det må kastes. Derfor er sykehusene avhengig av en jevn tilførsel for å opprettholde lagrene. Ved å bli blodgiver kan du redde livet til akutt skadde mennesker, bidra til produksjon av livsviktige legemidler og drive forskningen videre. Givere innkalles som regel hver tredje måned. Etter tappingen får giverne en symbolsk gave eller donere til en veldedighet på blodbankens regning. Pass likevel på at du oppfyller kravene for å bli blodgiver. Blant annet kan ikke homofile menn gi blod i Norge per dags dato, en regel blant annet FRP vil oppheve.

2. Bli støttekontakt

Støttekontakter er et kommunalt tilbud til eldre, innvandrere, psykisk/fysisk utviklingshemmede og andre som kan trenge hjelp med å være sosiale. Rollen krever gjerne rundt tre-fire timer av deg i uka, der dere kan møtes hjemme, dra på kino eller delta på andre fritidstilbud sammen. I tillegg til å være et verdifullt sosialt tilbud for dem som trenger det mest, kan du få deg en venn for livet som støttekontakt. Støttekontakter mottar en timeslønn og får typisk dekket utlegg for fritidsaktiviteter. Ta kontakt med din lokale kommune om du vil gi det et forsøk. Barn og voksne med Down's syndrom kan være blant dem som ønsker støttekontakt. (Foto: Colourbox)Barn og voksne med Down's syndrom kan være blant dem som ønsker støttekontakt. (Foto: Colourbox)

3. Hjelp en flyktning

Hos Røde Kors kan man melde seg som flyktningeguide, en kontaktperson som hjelper flyktninger til Norge med å bli kjent rundt sitt nye hjem. - Å være frivillig flyktningeguide for et menneske som har bosatt seg i nærmiljøet ditt er en svært viktig oppgave, og en stor berikelse, skriver Røde Kors på sidene sine. Arbeidet tar gjerne et par timer i uka, og kan gå ut på alt fra å dra på fotballkamp sammen til å vise hvor de viktigste butikkene og tilbudene ligger. Du kan søke om å bli flyktningeguide hos nærmeste Røde Kors-kontor.

4. Vis fram den nydelige naturen vår

- De mest populære og vanlige dugnadsjobbene er å merke og varde stier, drive med vedlikehold på hyttene, bidra under arrangementer og være turleder på fellesturer, forklarer Den Norske Turistforening om sin dugnadsordning. I tillegg til å gi deg god mosjon og en unnskyldning til å komme deg ut i marka, kan du også hjelpe andre med å nyte den fantastiske norske naturen.

5. Gi noen en god jul

Alternativ Jul har blitt arrangert i Oslo siden 1968, og er en frivillig julefeiring for hjemløse, rusmisbrukere og andre som faller utenfor en tradisjonell familiejul. Fra 22. til 29. desember kan man hjelpe til med rydding, lydrigging, matlaging, helsetjenester, innkjøp, utkjøring og andre funksjoner rundt det inkluderende juletilbudet - en svært viktig oppgave for noen av dem som trenger det mest. Om du ikke bor i Oslo, finnes det muligens et lokalt tilbud i din kommune. Hvis ikke kan du kanskje invitere en fremmed hjem på julaften? Henning Holstad (t. h.) var bare 17 år da han stiftet Alternativ Jul. (Foto:  Knut Falch/SCANPIX)Henning Holstad (t. h.) var bare 17 år da han stiftet Alternativ Jul. (Foto: Knut Falch/SCANPIX)

6. Vær en venn for tidligere innsatte

Overgangen til samfunnet fra fengsel eller annen soning kan være tøff for mange. Derfor har Røde Kors tilbudet Nettverk Etter Soning. Frivillige over 25 år melder seg til å være en venn og samtalepartner for tidligere innsatte, og hjelper dem med å akklimatisere seg til samfunnet og få et nytt nettverk. - Det er fint å møte en helt vanlig person, som en venn.  At noen vil gjøre dette gratis sier bare litt om hvilket menneske hun er. Det er bare å ta av seg hatten, fortalte eks-innsatte Steinar Hansen om sin erfaring med Nettverk Etter Soning. Røde Kors arrangerer også besøkstilbud for innsatte.

7. Ta i et tak for vanskeligstilte barn

Voksne For Barn har et bredt nedslagsfelt, men skal blant annet gi et tilbud til barn med psykiske vansker, rusmisbrukende foreldre eller usikre oppvekstvilkår. For eksempel arrangerer de Møteplass For Ungdom, der vanskeligstilt ungdom kan møte hverandre og utveksle erfaringer. - Du trenger ikke noen faglig kompetanse for å bli frivillig. Alle får opplæring og veiledning fra oss i Voksne for Barn. Du bestemmer selv omfanget på ditt engasjement, lyder hjemmesiden deres for verving av frivillige.

8. Doner organene dine når du dør

Ved å stille organene dine til disposisjon når du dør, kan du redde liv eller gi sterkt fysisk reduserte mennesker en verdig eksistens. Organdonasjon.no er én tjeneste for å melde seg som organdonor, og lar deg blant annet opprette et donorkort med en egen app. Stort sett alle kan bli donorer, og lovnaden hindrer deg for eksempel ikke i å bli gravlagt på alminnelig vis.

9. Engasjer deg i kreftsaken

Kreftforeningen har et vidt tilbud for både kreftsyke og samfunnet ellers, og trenger frivillige i en rekke ulike funksjoner. Utdannede jurister kan blant annet bidra med gratis veiledning til syke og pårørende, mens andre kan hjelpe kraftpasienter ut på tur eller gjøre sykehushverdagen deres triveligere med fritidsaktiviteter og tilstelninger. Rosa sløyfe-aksjonen er et av Kreftforeningens tiltak. (Foto: Jan Tomas Espedal/Aftenposten)Rosa sløyfe-aksjonen er et av Kreftforeningens tiltak. (Foto: Jan Tomas Espedal/Aftenposten)

10. Hjelp barn og ungdom med lekser

Om du er over 20 år, har påbegynt høyere utdanning, kan avse tre-fire timer én dag i uka og oppfyller vandelskravene, kan du via Røde Kors hjelpe barn og unge med leksene sine. - Uten hjelp med leksene kan det bli vanskelig å mestre skolehverdagen. Frafallet fra skolen er en av de største samfunnsutfordringene vi står overfor i Norge i dag, skriver Røde Kors på hjemmesiden for leksehjelp. Høres det gøy ut, kan du kontakte ditt lokale Røde Kors-kontor for å motta kursing. Det er forresten mulig å tilby leksehjelp over internett også.

11. Gjør kysten trygg

Redningsselskapet gjør en ekstremt viktig jobb med å holde norske farvann trygge for alle som ferdes i båt, og er helt avhengige av frivillig arbeid. Om du i båt, trenger de blant annet sjøredningsmannskap som kan rykke ut på kort varsel - både båtførere og mannskap - når uhellet inntreffer. Landkrabber kan også gjøre en viktig jobb, blant annet via verving, ungdomssamlinger og kursing. Redningsselskapet har lokalavdelinger langs store deler av norskekysten.

12. Slå av en prat med eldre

- Den ukentlige kaffekoppen med en besøksvenn er en verdi som vanskelig lar seg beskrive eller måle, skriver Røde Kors. Frivillige over 18 år kan bli såkalte besøksvenner, og avlegge jevnlige besøk til eldre mennesker som ønsker å ha noen å snakke med - både på og utenfor institusjoner. Venneparene besøker selv hvordan de vil bruke tiden sin. Besøkstjenesten er dessuten en gylden mulighet til å lære av hverandre på tvers av generasjoner. Interesse kan meldes hos ditt lokale Røde Kors-kontor. Å sosialisere med eldre kan være både hyggelig og lærerikt. (Foto: Colourbox)Å sosialisere med eldre kan være både hyggelig og lærerikt. (Foto: Colourbox)

13. Prat med dem som trenger det

Kirkens SOS er en døgnåpen krisetjeneste som alltid skal stå til disposisjon for dem som trenger noen å snakke med. Blant annet driver de selvmordsforebyggende arbeid. - Våre telefonvakter er vanlige mennesker som bruker av sin livserfaring for å hjelpe andre. Det som kreves er at du er over 20 år, har orden på livet, tid til å bry deg og lyst til å utvikle deg, forteller de om kravene til sine frivillige. Ved å betjene deres turnusbaserte chat eller telefon kan du hjelpe folk i en tung livssituasjon. Kanskje er din hjelp akkurat det de trenger? Søknader skal leveres til ditt lokale Kirkens SOS-senter. Tjenesten driftes av Kirkens Bymisjon, som også trenger hjelp fra frivillige som blant annet vil bedrive gatearbeid, eldreomsorg eller hjelpe barn.

14. Bruk litt tid på utsatte barn

SOS Barnebyer har som hensikt å hjelpe sårbare barn verden over, og det arbeidet starter innenfor landegrensene våre. Som frivillig hos dem kan du få i oppgave å drive inn penger med vaffelsalg, stelle sammen arrangementer for barn og voksne og forelese på skoler. Påmelding kan gjøres på nettsidene deres. De har også et tilbud for ungdom kalt UngSOS, som hjelper organisasjonen med lokalt arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.