14-åring hylles for oppfinnelse som skal hjelpe kreftsyke

Ble inspirert da bestemora fikk lungebetennelse.

(upublisert) Opprettet
Det er alltid gledelig når unge viser interesse for vitenskap som kan gjøre verden til et bedre sted i fremtiden. Den amerikanske tenåringen Aditya Jain fra Oregon har utviklet et dataprogram som skal oppdage lungekreft på et tidlig stadie, skriver dansk TV2. Ved å overvåke lungene, skal dataprogrammet oppdage kreftceller før det menneskelige øyet kan se det, melder CBS News.

Inspirert av bestemors sykdom

Det var da den nå 14 år gamle gutten var 9 år, at han fikk interesse for lungenes funksjon i kroppen. Bestemora hadde pådratt seg en kraftig lungebetennelse. Fem år senere har interessen og svært gode datakunnskaper resultert i programmet som skal gjøre oppdagelsen av lungekreft enklere.

Fikk møte Obama

Aditya gikk med oppfinnelsen nylig til topps i en nasjonal vitenskapskonkurranse for skoleelever i USA. Premien bestod blant annet i få en planet oppkalt etter seg, og et møte med selveste president Barack Obama. - Det var fantastisk å få møte ham. Veldig inspirerende, sier 14-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.