Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 24.24.2018
Ulemper med forbrukslån som finansieringsløsning

Fordeler og ulemper med forbrukslån som finansieringsløsning

Har du vurdert å bruke forbrukslån som finansieringsløsning? Da er det flere ting du skal være oppmerksom på - og her går vi gjennom dem.
  • Når bør du ta opp et forbrukslån som finansieringsløsning?
  • Alternativer til forbrukslån
  • Refinansiering i forbrukslån som finansieringsløsning
  • Unngå luksusfellen med forbrukslån som finansieringsløsning
  • Mange velger forbrukslån som finansieringsløsning

«Lån inntil 200.000 uten sikkerhet til hva du vil», lokker reklamen. Bør du takke ja?

Det har aldri vært enklere å søke om et forbrukslån. Det hele er gjort med noen få tastetrykk. Ofte får du svar på dagen. Men bare fordi det er raskt og lettvint er det ikke sikkert at du bør gjøre det (selv med markedets beste rente). Det første spørsmålet du bør stille deg selv før du tar opp et forbrukslån er om du virkelig trenger det.

Når bør du ta opp et forbrukslån som finansieringsløsning?

Forbrukslån er forskjellige fra andre låntyper fordi bankene ikke krever pant når du søker om lånet. Det betyr at lånet ikke sikres i bolig eller andre eiendeler. Dette medfører en høyere risiko for banken, og renten er derfor høyere på forbrukslån enn ved for eksempel boliglån. Et annet kjennetegn er at lånetiden er kort, typisk 1 til 5 år.

Forbrukslån er derfor vanligst brukt når man har behov for kortsiktig finansiering og man ikke har egne midler eller verdier man kan stille som sikkerhet. Et forbrukslån kan således være redningen når en uventet og pressende økonomisk situasjon oppstår, som for eksempel et lekkende tak, en ødelagt bil eller en stor regning.

Alternativer til forbrukslån

Mange tyr til kredittkort i slike situasjoner, noe som kan være svært smart hvis du kan tilbakebetale før den rentefrie perioden er over. Men hvis lånet har lenger varighet enn 30-45 dager, så kan rentekostnaden ved bruk av kredittkort bli høy. Renten for kredittkort ligger ofte over 20 prosent, mens gjennomsnittlig rente for forbrukslån ligger rundt 10-15 prosent.

Et annet alternativ som mange bruker når de trenger ekstra penger er å «bake» inn forbruket i et boliglån, såkalt boligkreditt. Dette kan være smart fordi renten er lav. Allikevel er det ikke alltid lønnsomt, fordi man ofte ender opp med å tilbakebetale de ekstra pengene over en lengre tidsperiode. Og selv om boliglånet har en lav rente kan det faktisk bli dyrere over flere enn et forbrukslån med effektiv nedbetaling.

Refinansiering i forbrukslån som finansieringsløsning

Det har også blitt mer vanlig å bruke forbrukslån til refinansiering. Ifølge bransjen kan opptil 70 prosent av lånesøknadene nå bli begrunnet med refinansiering. Et forbrukslån trenger nemlig ikke å bli brukt forbruk. Det kan også brukes til å betale gjeld.

I stedet for å ha gjeld på for eksempel 3-4 kredittkort, så samler du all gjelden i ett forbrukslån. Fordelen er lavere rente og mer håndterlige betalinger.

Med et forbrukslån sikrer du dessuten at lånet får en nedbetalingsstruktur. Kredittkort har en type revolverende kreditt, som betyr at du kan bruke kreditten gjentatte ganger. Du kan dermed ende opp med en “evigvarende gjeld”. Med et forbrukslån betaler du avdrag på lånet og har en fastsatt dato for når gjelden skal være nedbetalt. For mange kan det oppleves som et lys i enden av tunnelen å ha en slik avslutningsdato.

Det er viktig å huske at du med refinansiering ikke betaler ned gjeld, du bare overfører den fra en type til en annen. Det gjelder å passe på at det ikke blir en sovepute slik at du ender opp med enda mer gjeld.

Unngå luksusfellen med forbrukslån som finansieringsløsning

Den største fordelen med forbrukslån er at du kan bruke lånet til det det du vil. I motsetning til et boliglån eller billån, så trenger du ikke å rettferdiggjøre kjøpet overfor långiver. Men her ligger også den største faren.

Mange bruker lånet på impulskjøp som ikke har varig verdi. Det kan være en reise eller en forlovelsesring, som du gjerne vil ha, men som du egentlig ikke har råd til. Med høye renteutgifter er det lett å få økonomiske problemer. Det går knapt en uke hvor det ikke er historier i mediene om mennesker som sliter økonomisk på grunn av høye forbrukslån.

Hvis man skal låne til forbruk, så bør det være ting av verdi, for eksempel et kjøretøy eller til oppussing av huset. Kommer man i økonomiske problemer, så kan man alltids selge den igjen og innfri noe av gjelden. Det kan man ikke med luksusforbruk som en reise.

Forbrukslån bør i utgangspunktet aldri brukes til å betale månedlige utgifter, som husleie, mobilregninger eller NRK-lisensen.

 

Unngå luksusfellen

 

Mange velger forbrukslån som finansieringsløsning

De fleste av oss tar opp forbrukslån for å nå et mål på helt forsvarlig vis. Ifølge estimater har over 16 prosent nå et forbrukslån. Gjennomsnittlig er gjelden på litt over 100.000 kroner.  Brukt klokt kan et forbrukslån forvandle en dårlig situasjon til noe levelig, eller til og med bra. Brukt uklokt kan det imidlertid gjøre en dårlig situasjon veldig mye verre.

Fordelene med forbrukslån er at det er raskt å få, ikke krever sikkerhet og at du kan bruke det til det du vil. Ulempene er at renten kan bli høy, og at det er en fare for at man bruker lånet på impulskjøp som man senere kan få problemer med å betale tilbake.

Husk at et forbrukslån ikke er “gratis penger”. Lånet skal tilbakebetales med renter. Du bør derfor ha en plan klar for hvordan du skal tilbakebetale lånet allerede før du sender inn lånesøknaden. Aller helst bør du ha en rask nedbetalingsplan.

Siste artikler