Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 30.30.2018
Forbrukslån for nybegynnere, lånevilkår

Forbrukslån for nybegynnere

Du har store planer, men lite penger. Kan et forbrukslån være løsningen?
  • Hvor mye koster det?
  • Bruk tid til å sammenligne flere tilbud
  • Betal tilbake så fort som mulig
  • Gode råd for forbrukslån

Et forbrukslån skiller seg fra andre lån ved at du kan bruke det på akkurat det du vil. Enten det er en reise, nytt kjøkken eller kanskje en kjole til den store festen du snart skal til.

Det er også den raskeste veien til å få mer penger mellom hendene. Ofte får du søknaden godkjent på dagen og pengene overført til din bankkonto i løpet av så lite som 24 timer.

Så hva er bakdelen? I all hovedsak: Høye renter. Gjennomsnittsrenten ligger på rundt 13-15 prosent. Men det betyr ikke at du automatisk får denne renten. Hvis du har høy kredittverdighet, så kan du få en rente til godt under 10 prosent.

Hvor mye koster det?

Det er effektiv rente som viser hva lånet vil koste deg i løpet av ett år. Det inkluderer alle kostnader ved lånet, som nominell rente, etableringsgebyr og termingebyr. Ikke la deg lure av den nominelle renten, som ofte blir markedsført av bankene - den er alltid lavere og kan forlede deg til å tro at du har fått et bedre tilbud enn du virkelig har. Myndighetene har pålagt bankene å oppgi effektiv rente i all markedsføring (selv om de gjør det med liten skrift), så bruk den.

Den renten bankene markedsfører vil imidlertid ikke alltid være den renten du faktisk får. Renten settes nemlig individuelt. Det er din økonomiske situasjon som inntekt, gjeld, formue og flere andre faktorer, som til slutt bestemmer den renten du får tilbud om. Hvis du har høy kredittverdighet, betaler du lavere rente og får lettere lån enn hvis du har lav kredittverdighet.

Rentesats på forbrukslån

Bruk tid til å sammenligne flere tilbud

Det er en jungel av forbrukslån der ute. Effektiv rente kan variere mye, fra 5 prosent til nesten 30 prosent. Så det er mye penger å spare hvis du setter av litt tid til å sammenligne flere tilbud.

Forbrukerrådets Finansportalenrangerer forbrukslån i Norge etter gjennomsnittlig effektiv rente. Gjennomsnittlig betyr at det er den renten de fleste får tilbud om. Problemet er at du ikke har noen garanti for å få denne satsen.

Du gjør derfor lurt i å sende inn flest mulig søknader slik at du kan sammenligne reelle renter. Den store fordelen ved å søke på nettet er at det er raskt, enkelt og gratis. Ofte får du svar i løpet av få minutter, og lånesøknaden er aldri bindende på noen måte.

Betal tilbake så fort som mulig

Vanligvis låner man et beløp på mellom 1000 og 500.000 kroner som så tilbakebetales over en fast periode på mellom seks måneder og 10 år.

Jo lenger nedbetalingstid, desto mer kostbart blir det, så gå for den korteste løpetiden du klarer. Dersom du velger å tilbakebetale beløpet på fem år i stedet for to, så vil dine kredittkostnader ofte nesten fordobles.

Ifølge nye retningslinjer fra Finanstilsynet skal forbrukslån maksimalt ha 5 års løpetid (refinansiering kan ha lenger tid), men fordi dette ikke er vedtatt i lovverket, så er det ikke fulgt opp av alle banker.

De fleste forbrukslån er såkalte annuitetslån, som betyr at du nedbetaler lånet med et fast avdrag hver måned. Det finnes også fleksible lån, som lar deg låne og betale tilbake når du selv vil, men renten er ofte betydelig høyere.

Gode råd for forbrukslån

  • Hvor mye har du råd til å låne? Før du begynner å lete og søke etter lån på nettet, er det alltid viktig å tenke på hvor mye du har råd til å betale hver måned i renter og avdrag.
  • Det er som regel billigere å låne mye. Jo mer du låner, desto lavere rente kan du forvente å betale (men aldri lån mer enn du har råd til).
  • Fokuser på effektiv rente, da dette viser alle kostnadene ved lånet. Husk at dersom effektiv rente skal gi mening, må du sammenligne lån med samme lånebeløp og løpetid. Långiver er forpliktet til å opplyse om effektiv rente, så det er et godt redskap å bruke når du skal sammenligne forbrukslån.
  • Sørg for å skaffe deg tilbud fra flere banker, og sammenlign disse tilbudene. Det øker dine sjanser for å få det beste tilbudet.
  • Kan du tilbakebetale forbrukslånet tidlig? Hvis din økonomiske situasjon skulle endre seg, så kan du spare penger ved å betale hele forbrukslånet før det var planlagt. Du har rett til å nedbetale lånet helt eller delvis, uten at det skal koste deg noe ekstra.
  • Les det med liten skrift. Du bør forstå alle sider ved lånevilkårene. Når du først signerer, så kan det binde deg for flere år fremover.

Forbrukslån er ikke et billig lån, men de kan være enkle og raske å få, særlig sammenlignet med alternativ finansiering. Og lånet kan brukes til hva du måtte ønske - eller drømmer om. Enten det er ny sofa, ny bil eller kanskje et bryllup. Det har derfor blitt en stadig mer populær finansieringsform i Norge. 1 av 10 husstander har i dag et forbrukslån, med gjennomsnittlig gjeld på litt over 100.000 kroner.

Dette er en gjesteartikkel fra comparo.no

Siste artikler