Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 21.21.2018

FAQ om forbrukslån

Lurer du på å ta opp et forbrukslån? Få svar på alle dine spørsmål her - for eksempel hvordan du søker og hvordan tilbakebetalingen fungerer.
  • Hva er et forbrukslån?
  • Hva kan man bruke pengene på?
  • Hvem kan ta opp et forbrukslån?
  • Hvor mye koster et forbrukslån?
  • Hvor raskt kan jeg få pengene etter at lånet mitt har blitt godkjent?
  • Hvor lang nedbetalingstid får man?
  • Hvilket forbrukslån bør jeg velge?
  • Hvor mye kan jeg låne?
  • Hvordan tilbakebetaler jeg lånet?
  • Kan jeg betale tilbake lånet raskere?

Lurer du på å ta opp et forbrukslån? Få svar på alle dine spørsmål i denne FAQ om forbrukslån - for eksempel hvordan du søker og hvordan tilbakebetalingen fungerer.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån som du kan bruke på hva du vil. Forbrukslån skiller seg fra andre typer lån ved at bankene ikke krever noe pant. Fordi banken dermed tar en høyere risiko, er renten vanligvis høyere enn for eksempel boliglån.

Hva kan man bruke pengene på?

Selv om det heter forbrukslån, så trenger du ikke å bruke det på forbruk. I motsetning til for eksempel et boliglån eller billån stilles det ingen krav til bruken. I realiteten er det bare fantasien din som setter grenser for hva du kan bruke pengene til.

Undersøkelser viser at de fleste bruker forbrukslånet til å nedbetale eksisterende gjeld, også kjent som refinansiering, og forbrukerkjøp, for eksempel en ny vaskemaskin eller forlovelsesring.

FAQ om forbrukslån

Hvem kan ta opp et forbrukslån?

Fordi det er et såkalt usikret lån, så stilles det få formelle krav. Om du får lånet innvilget, bestemmes hovedsakelig av den såkalte kredittsjekken og kredittvurderingen. Det vil si en kontroll av økonomien din for om du har evne og vilje til å betale tilbake lånet.

Bankene ser mest på om du har fast inntekt og hvor lenge du har hatt det. Det er ikke engang nødvendig å ha høy inntekt. Det viktigste er at du har stabil inntekt, så de vet at du har nok penger til å betale renter og avdrag. I tillegg ser banken på om du har betalingsanmerkninger eller andre negative økonomiske forhold. Selv om du har lov til å ta opp lån fra du er 18 år, så stiller de fleste av bankene krav om at du minst er 21 år.

Hvis din kredittverdighet er lav, så kan du søke sammen med en annen, såkalt medsøker. Det vil øke dine sjanser for å få lånet godkjent, samt kunne få lavere rente og høyere lånebeløp.

Hvor mye koster et forbrukslån?

Din beste ledestjerne i jungelen av forbrukslån er effektiv rente. Den forteller hva lånet reelt koster, inkludert renter og gebyrer. Effektiv rente på forbrukslån ligger gjennomsnittlig på rundt 13-15 prosent. Myndighetene i Norge har pålagt bankene å oppgi effektiv rente i all markedsføring.

Renten settes imidlertid på individuelt basis der lånetager blir vurdert etter risiko for mislighold. Hvis banken oppfatter deg som en risiko, så kan du få en høyere rente. I tillegg til nominell rente så har de fleste forbrukslån termingebyr og etableringsgebyr.

Hvor raskt kan jeg få pengene etter at lånet mitt har blitt godkjent?

Det avhenger av når og hvor du søker om lånet ditt. Det kan ta så lite tid som 24 timer (som kan være tilfellet hvis du bruker BankID) eller så lenge som en måned.

Hvor lang nedbetalingstid får man?

Finanstilsynet har i nye retningslinjer anbefalt at forbrukslån ikke skal ha lenger løpetid enn fem år. Men fordi retningslinjene ikke er lovfestet enda, så er det fortsatt banker som ikke følger de nye reglene. Du kan derfor fortsatt søke om å få nedbetalingstid på over 10 år hos enkelte låneinstitusjoner. Det finnes også tilbydere av såkalte SMS-lån eller smålån, der du kan få et lite forbrukslån med en løpetid på bare noen uker.

I denne FAQ om forbrukslån anbefaler vi  at forbrukslån maksimalt bør ha en nedbetalingstid på ett år. Det skyldes at renten på forbrukslån er så høy at lånet bør tilbakebetales så raskt som mulig.

Hvilket forbrukslån bør jeg velge?

Det finnes ikke noe absolutt svar på hvilket forbrukslån som er best for deg, fordi bankene setter renten individuelt. I denne FAQ om forbrukslån anbefaler vi deg derfor til å sammenligne tilbudene fra flere tilbydere av forbrukslån.

En god start er Forbrukerrådets Finansportalen, som lister alle forbrukslån etter effektiv rente. Hvis du har en solid økonomi, er sjansen stor for at du også kan få en lavere rente enn det som blir oppgitt der. På den andre siden kan du også få høyere. Send inn flest mulig lånesøknader, slik at du kan sammenligne reelle lånetilbud.

Hvor mye kan jeg låne?

Du kan låne fra 500 kroner til helt opptil 500.000 kroner. Jo mer du låner, desto større krav stilles det til privatøkonomien din.

Hvordan tilbakebetaler jeg lånet?

Tilbakebetaling av lånet skjer på en fast dato hver måned. Du får tilsendt en faktura som du så betaler. Fordi de fleste forbrukslån er annuitetslån så er terminbeløpet det samme hver måned, noe som gjør det lettere å budsjettere med i din hverdagsøkonomi.

Kan jeg betale tilbake lånet raskere?

Ja, med finansavtaleloven paragraf 53 i hånden kan du kreve å tilbakebetale kreditten helt eller delvis før avtalt forfallstid. Du skal ikke behøve å betale noe ekstra.

I denne FAQ om forbrukslån har vi svart på de vanligste spørsmålene  om forbrukslån.

Siste artikler