Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 12.12.2018

Slik setter du opp et realistisk budsjett til forbrukslånet

Før du takker ja til et forbrukslån er det én viktig ting du absolutt bør gjøre: Sette opp et godt budsjett. Her får du rådene du trenger for å lage et godt oppsett som gir deg en realistisk nedbetalingsplan og lånesituasjon.
  • Analyser økonomien din
  • Prioriter pengene dine
  • Hvor mye skal du låne?
  • Tips: Budsjett til forbrukslånet

Kjøpe bil, pusse opp boligen eller refinansiere gjelden din? Det kan være mange gode grunner til at du ønsker å ta opp et forbrukslån. Men før du vurderer å søke om lån er det et grunnleggende spørsmål du bør stille deg selv: Har du faktisk råd til det?

Et godt sted å starte er å se på dine månedlige inntekter og utgifter: Hva ligger inntekten din på? Hvor høye er levekostnadene dine? Hvor mye bruker du på boliglån, mat og klær...? Målet er å budsjettere for et lån i henhold til hva du har råd til å betale av renter og avdrag.

Hvis du er som meg, så assosierer du budsjettering med noe dørgende kjedelig, men et budsjett gir faktisk frihet. Det er til for å prioritere det som er viktigst for deg. De fleste av oss ville ikke bevisst valgt bort et hus eller en feriereise.

Men det er de ubevisste valgene vi gjør hver dag, som for eksempel når vi går på cafébesøk eller gjør impulskjøp av klær, som gjør at våre hardt opptjente kroner forsvinner på ting vi egentlig ikke prioriterer. Et budsjett til forbrukslånet kan hjelpe deg med å gjøre drømmene dine til virkelighet.

Analyser økonomien din

Det første du bør gjøre, er å lage en månedlig oversikt over alt hva du bruker penger på. I dag er det mange digitale løsninger du kan bruke for å gjøre dette. Betaler du med kort, blir kjøpene ofte automatisk registrert i nettbanken. Ellers finnes det også en rekke apper som du kan bruke for å registrere ditt forbruk.

Dersom du foretrekker penn og papir kan du gjøre det til en vane å ta vare på alle kvitteringer og regninger. Gjør du dette, så har du i slutten av måneden en oversikt over alt du bruker pengene dine på. Ikke sjelden blir du overrasket over resultatet.

Du kan også bruke referansebudsjettet til Statens Institutt for Forbruksforskning. Dette budsjettet viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold og kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et rimelig forbruksnivå.

 

Prioriter pengene dine

 

Prioriter pengene dine

Når du har registrert alle inntektene og utgiftene dine, bør du sette noen grenser. 50/30/20-regelen er en smart måte å budsjettere på. Den gir tre retningslinjer:

  • Bruk 50 prosent av inntektene på viktige levekostnader. Dette er kostnader du ikke slipper unna, som leie, barnehage, barnebidrag, kommunale avgifter, bilutgifter, forsikring, strøm, klær, møbler og dagligvarer.
  • 20 prosent av inntekten din bør gå til lån og sparing. Dette omfatter lånekostnader, pensjonssparing og andre former for sparing. Det betyr ikke at tilbakebetaling av gjeld er valgfritt, men du må dekke dine grunnleggende behov før du kan betale tilbake lån.
  • De siste 30 prosentene av inntekten er fleksibel. De kan du bruke på luksusforbruk som du egentlig kan klare deg uten, som feriereiser, spise ute eller gå på kino.

Prosentene representerer maksimumet i hver kategori. Hvis du kan bruke mindre, desto bedre.

Hvor mye skal du låne?

Når du har et budsjett til forbrukslånet klart kan du ta neste steg og finne frem til et lånebeløp. Hvor mye du kan låne avhenger ikke bare av budsjettet ditt, men også hvor mye banken er villig til å låne deg. Banken ser på faktorer som inntekt, utgifter og din betalingshistorikk.

I siste instans er det imidlertid du som er ansvarlig for å betale tilbake forbrukslånet ditt. Sørg for at du har råd til renter og avdrag og at du ikke overskrider rammene for din privatøkonomi. Du må være forberedt på å kutte ned på luksusforbruket ditt.

Du bør også ta høyde for at konjunkturene svinger. Det er i gode tider man bør bygge opp en buffer for dårligere tider. I dag er rentenivået svært lavt, men det er slett ikke sikkert at det varer. Mange økonomer anbefaler å budsjettere med en renteoppgang på rundt 3-5 prosent. Da har du lagt inn en god margin og vil tåle en renteoppgang.

 

Budsjett for forbrukslån: Analyser økonomien din

 

Tips: Budsjett til forbrukslånet

Budsjettet bestemmer også hvor lang tid du trenger for å betale tilbake lånet. Hvis du har råd til å betale større månedlige avdrag kan du ta opp et lån med kortere nedbetalingstid. Dette betyr vanligvis en bedre rente. Hvis budsjettet ditt derimot er stramt og du bare kan gjøre mindre innbetalinger, så kan et lån med lengre løpetid være bedre.

Lån bare hva du trenger! Selv om det kan høres bra ut (og føles bra!) å ha enda mer penger enn du trenger i øyeblikket, vær forsiktig. Ved å kun låne det du virkelig trenger vil det være mye lettere å tilbakebetale forbrukslånet.

Søk etter riktig utlåner. Du vil fort spare mye penger ved å bruke litt tid på å finne det beste tilbudet for forbrukslån. Det er viktig å bruke effektiv rente når du sammenligner tilbudene. Du vil også oppleve at det er lettere å fylle ut papirene for lånesøknader hvis du har et realistisk budsjett.

Å sette opp et budsjett til forbrukslånet er den smarteste måten for å holde styr på pengene dine. Husk også å bruke budsjettet ditt i hverdagen! Det er viktig at alle regninger blir betalt, så lag et budsjett og følg det for å være sikker. Gjør det til en vane at du sjekker at utgiftene dine hver måned er innenfor budsjettet du har satt.

Lykke til med budsjettet!

Siste artikler