Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 19.19.2018
Best mulig rente på forbrukslånet

Hvordan får man best mulig rente på forbrukslånet?

Har du lurt på hvordan du skal få deg en så god rente som mulig på forbrukslånet ditt? I denne artikkelen tar vi en titt på faktorene som påvirker rentesatsen og hva du kan gjøre for å bedre dem.
  • Kunstig lave renter
  • Individuell rente
  • Nedbetalingstid

Trenger du ekstra penger til bryllup, bil, reise eller refinansiering? Et forbrukslån kan være løsningen, men sjekk renten først - ellers risikerer du at lånet blir dyrt.

Det er selvfølgelig best å spare slik at du kan betale fra egen lomme, men iblant er det nødvendig å låne penger. For dem som ikke er så heldige at de har egen bolig som sikkerhet, så er et forbrukslån et godt alternativ.

Det som skiller forbrukslån fra boliglån er høyere rente, kortere nedbetalingstid og at du ikke får låne like mye. Dette fordi lånet gis uten sikkerhet, noe som betyr at bankene tar en større risiko.

Den dårlige nyheten er at renten kan bli høy hvis du ikke passer deg. Den effektive renten på forbrukslån kan komme helt opp på 20-tallet. Årskostnaden for et lån på 100.000 kroner kan dermed bli på over 20.000 kroner.

Men hos de beste tilbyderne kan du få rente på forbrukslånet som ligger godt under 10 prosent. Så det lønner seg å sammenligne bankene med hverandre for at forbrukslånet skal bli billigst mulig.

Kunstig lave renter

I motsetning til kredittkort, som tilbyr alt i fra fordelsprogrammer til rentefrie perioder, så skulle man tro at det skulle være forholdsvis enkelt å sammenligne forbrukslån. Det gjelder å finne den utlåneren som tilbyr den laveste effektive renten, som inkluderer alle kostnader ved lånet.

Men det er en jungel av forbrukslån der ute. Mange blir markedsført med kunstig lave renter som de færreste får tilbud om. Dersom markedsført rente er 6 prosent, men de fleste får et tilbud om 15 prosent, så er ikke lånet så billig likevel.

Myndighetene har pålagt selskapene å oppgi et representativt låneeksempel i markedsføringen. Den skal vise den reelle effektive renten de fleste kunder får på et gitt lånebeløp med tilsvarende reell nedbetalingstid. Der laveste rente blir oppgitt skal annonsen også oppgi høyeste rente slik at hele rente-spennet blir tydelig.

Ifølge en kontroll utført av Forbrukertilsynet så blir imidlertid ikke dette alltid gjort. Noen selskaper gjemmer bort denne informasjonen, mens andre oppgir feil informasjon.

Et godt utgangspunkt for å sammenligne forbrukslån er å bruke Finansportalen, som drives av Forbrukerrådet. Det er bankene som selv sender inn dataene, men Forbrukerrådet gjennomfører stikkontroller for å sjekke at dataene er mest mulig korrekte. Portalen viser markedsført rente, altså bankens gjennomsnittlige rente. Hvis du har en solid økonomi, er sjansen stor for at du kan få en lavere rente på forbrukslånet enn det som blir oppgitt der. På den andre siden kan du også få høyere.

 

Mange banker når man søker om forbrukslån

 

Individuell rente

Den største utfordringen med å finne en god rente på forbrukslånet er at renten blir bestemt av banken basert på en individuell vurdering, og kan variere fra en person til en annen. Hvordan bankene beregner din rente bestemmes hovedsakelig av kredittsjekken og kredittvurderingen. Det vil si at bankene vurderer hvor sannsynlig det er at du har evne og vilje til å tilbakebetale lånet.

Bankene ser typisk på om du har fast inntekt, at du betaler dine regninger i tide og at du ikke har lånt deg over pipa. Andre faktorer kan være alder, forsørgeransvar, kjønn, bosted osv.

Det betyr også at hvis du ønsker lavere rente på forbrukslånet, så bør du sørge for at du har fast inntekt, at du alltid betaler dine regninger i tide og at du nedbetaler noe av din gjeld hvis du har for mye gjeld.

Renten på forbrukslån ligger generelt under renten for kredittkort, men kan variere ganske mye. Gjennomsnittsrenten ligger i området 13-15 prosent, men kunder som bankene ser på som risikable får typisk en rente på godt over 20 prosent. De mest solide kundene kan få forbrukslån til godt under 10 prosent.

Fordi renten settes individuelt, så kan det være lurt å bruke en av nettsidene som automatisk sender din søknad til flere banker på en gang. På den måten får du flere lånetilbud som du kan vurdere. Det er også helt uforpliktende å sende inn mange søknader selv for å finne ut hvor du kan få best mulig rente.

Nedbetalingstid

I tillegg til renten er det viktig å fokusere på nedbetalingstiden på forbrukslånet. Forbrukslån er typisk nedbetalingslån. Det betyr at det er en fast nedbetalingsplan eller forhåndsdefinert sluttpunkt for låneforholdet.

Det finnes imidlertid forbrukslån som har mer fleksibel nedbetaling, noe som gjør det til en  type revolverende kreditt, på samme måte som kredittkort. Altså at kreditten kan brukes gjentatte ganger så lenge du tilbakebetaler lånet.

Uansett så er det viktig at nedbetalingstiden blir så kort som mulig. Noen banker tilbyr nedbetalingstid på 10-15 år. Problemet er at rentekostnaden da blir veldig høy. En god tommelfingerregel er at forbrukslån ikke bør ha lenger nedbetalingstid enn ett år.

Å finne best rente på forbrukslån kan være en vanskelig oppgave. Det er ikke så enkelt som å sammenligne priser på flybilletter eller melk. Renten settes på individuell basis og kan derfor være en helt annen enn gjennomsnittlig rente. Det hjelper heller ikke at mange av selskapene markedsfører med villedende lokkerenter.

Det beste er å sørge for at du har en solid privatøkonomi slik at bankene ikke ser på deg som risikokunde. I tillegg bør du sende inn flere lånesøknader slik at du kan sammenligne reelle renter. En god start er Forbrukerrådets Finansportal.

Siste artikler