Norge verdens beste land å bo i - igjen!

Tokyo/Oslo (NTB-Anne Marte Vestbakke og Johan Falnes): Nordmenn har det fortsatt best i verden. Men globalt er sårbarheten stor, og 1,2 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom.

(upublisert) Opprettet
Norge ligger igjen på topp når FNs utviklingsfond (UNDP) rangerer levekårene i verden. Australia og Sveits følger etter i toppen, mens Niger, Kongo og Den sentralafrikanske republikk danner bunnsjiktet. De generelle globale trendene er positive, fastslår UNDP. Folk flest får det gradvis bedre i de fleste land. Men vedvarende sårbarhet truer utviklingen. «Det er en utbredt følelse av usikkerhet i verden i dag – om levebrød, personlig sikkerhet, miljø og global politikk», advarer UNDP i sin rapport.

Mange i faresonen

Fortsatt må 1,2 milliarder mennesker klare seg med 1,25 dollar eller mindre om dagen, viser oversikten. Den generelle trenden er likevel at antall fattige krymper. Men nærmere 800 millioner mennesker står i fare for å falle tilbake i fattigdom hvis de utsettes for tilbakeslag, advares det. Det er denne usikkerheten utviklingsfondet nå vil til livs. Uten systematiske politiske tiltak vil verdens fremskritt og utvikling verken bli rettferdig eller bærekraftig. «Å utrydde ekstrem fattigdom handler ikke bare om å komme på null, men å holde det der», skriver UNDPs leder Helen Clark i forordet.

Tusenårsmål

Innen 2015 har FN satt seg fore å halvere andelen mennesker som lever på mindre enn 1 dollar dagen, som en del av tusenårsmålene. «Å få ned både fattigdom og folks sårbarhet for å falle tilbake i fattigdom må være sentrale mål etter 2015», fastslår UNDP. Framskrittene som allerede er gjort, kan «raskt undergraves av naturkatastrofer og økonomiske nedturer», advares det i rapporten. «Tyveri og overfall kan kaste folk ut i fysisk og psykisk fattigdom. Korrupsjon og passive statlige institusjoner kan svikte dem som trenger hjelp.» Spesielt barn, ungdom og eldre er sårbare, og det er viktig å redusere sårbarheten i overgangsfasene i livet, skriver UNDP videre.

Norge var tidlig ute

Et viktig tiltak for å redusere usikkerheten er ifølge UNDP å gjøre grunnleggende velferdsgoder allment tilgjengelige. Og det stemmer ikke at kun rike land har råd til dette, fastholder UNDP. Tvert imot begynte land som Norge og Danmark å innføre allment tilgjengelige velferdsgoder på et tidspunkt da disse landene hadde dårligere råd enn for eksempel India og Pakistan har i dag. Norge troner i dag øverst med en verdi på 0,944 på UNDPs utviklingsindeks. Utviklingen har gått jevnt og trutt oppover også her i landet fra en verdi på 0,841 i 1990, da målingene begynte. Se hele oversikten her (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.