Jeg vil gjerne si unnskyld på mitt kjønns vegne

Kommentar: Mor sørger ofte for at barna ikke får se pappa.

Av Freja Brandhøj, Direktør Corporate Communications

Vi kvinner har det enormt travelt med at mannen skal ta ansvar. Millimeter-demokratiet vil ingen ende ta i rekkehuset. Helt frem til skilsmissen rammer. Da kan far gjerne være helgepappa hvis han, ifølge oss kvinner, overhodet makter oppgaven.


Når vi eksproprierer ham, så har han bare å forsvinne. Det er nemlig en signifikant tendens til at kvinner nekter å gi mannen like rettigheter til å se sine barn i en 50/50 ordning. Og jeg vil gjerne spørre kvinnene: Hvorfor?


Hvis mannen rent faktisk sørger for å se sine barn halvparten av tiden, hvorfor forsøke å ta fram ham og barna muligheten for å få mer tid sammen?


Det er hardt å ikke se sine barn. Det vet jeg. Jeg vil dog gjerne prøve å kaste alle mødre med ut av morsrollen, som vi så stolt har tatovert på vår netthinne. Ut og se på fordelene og, i noens tilfelle, endelig oppleve at mannen tar ansvar. Og viktigst av alt: at barna får begge foreldrene.


Mor kjenner på savnet av barna, men det gjør far også. Mor er ikke en bedre forelder, fordri hun sjekker skolens intranett eller er bedre til å organisere og strukturere. Far er ikke en dårlig forelder fordi han tar på de feil sokker eller hopper litt voldsomt på trampolinen. Både mor og far er fremragende på hver deres måte, hvis de gir barna kjærlighet og er de beste forbilder for dem. Det er sant at kvinnen er skapt for å ha mulighet til å bringe barn til verden, på samme vis er mannen skapt for å beskytte kvinnen, videreføre slekten, etc. Så hva er poenget? Vi kan visst alle bli enige om at baret har den optimale drivkraft hvis både mor og far er i deres liv. Kvinne, kjenn din frihet


La ikke faren til ditt barn bli helgepappa bare fordi du ”synes” og fordi at du forteller deg selv at du er det som er best for dem. Nyt ditt samvær i barneuken. Nyt at du ikke skal forholde deg til din eks, nyt at hans sure sokker ikke lengre er på spisebordet.


Nyt din frihet i barnefri uke. Bruk den til å lade opp fra de mange praktiske gjøremål, nyt å gjøre karriere, nyt å se venninnene. Finn deg selv og ditt kraftdyr, stå opp og gå i seng som det passer deg. Hvis vi gjerne vil stå likt med menn, så skal vi også invitere dem inn i ”vår sfære”. Vi skal gjenerobre vår egen identitet, ikke kun mors-identiteten, men også alle de andre.  


Du er den beste til å være mor, ingen tvil om det – men husk at far er den beste til å være far. Likestilling går begge veier.


 (Artikkelen ble opprinnelig publisert i Berlingske Tidende. Er publisert på Sol.no etter avtale med artikkelforfatteren)