Annonse

Vi peiser på ...

… og snart kan vi lage mat her også!

To av de aller viktigste elementene i hytta er endelig på plass. Men det var ganske spennende da det sto på som verst. DEL 1: Drømmestedet vårt reiser seg DEL 2: Riktig hytte til tomta Vi følger hyttebyggerne Anne Brit og Per Tandberg, og får være med på hele prosjektet fra A til Å. PEISEN REISER SEG: Murmester Arvid Halvorsen bygde peisen vår stein for stein. Her pusser han brannmuren før selve kappa skal lages. Innsatsen står allerede der den skal. PEISEN REISER SEG: Murmester Arvid Halvorsen bygde peisen vår stein for stein. Her pusser han brannmuren før selve kappa skal lages. Innsatsen står allerede der den skal. Det er knapt noe du tenker mer på i planleggingen. Og det er kanskje ikke så rart, for peis og kjøkken er to svært synlige, viktige og kostbare elementer i ei hytte. Peisen er på mange måter hyttas hjerte. Den fungerer som samlingsplass, hyggespreder og varmekilde.  Kjøkkenet skal både være praktisk, stort nok og hyggelig. Det å velge peis er ikke gjort i en håndvending.  Den finnes uendelig mange varianter, og dessuten foregår arbeidet fortsatt så mye for frihånd at det knapt finnes to som er helt like. Og fint er det. Litt tilfeldig så fant vi «vår peis» på finn.no. Der lå det ei Tindehytte ute til salgs på Filefjell, og det var akkurat samme modell som vår – altså Tinden. Og best av alt, de hadde en peis vi synes passet helt perfekt. FERDIG: Slik ble peisen, og vi er kjempefornøyde. Nå gjenstår det å male kappa og brannmuren. Men først må den bli helt tørr.FERDIG: Slik ble peisen, og vi er kjempefornøyde. Nå gjenstår det å male kappa og brannmuren. Men først må den bli helt tørr. Siden hytta vår ligger på fjellet så var vi opptatt av at den skulle avspeile det litt røffe landskapet og klimaet. Den vi fant i hytteannonsen fra Filefjell oppfylte akkurat dette. Via Tinde fikk vi vite at det var Muremester Arvid Halvorsen på Fåvang som hadde satt opp peisen som vi også ville ha. Dermed ble det også slik at det plutselig dukket opp to murere hos oss på Ølnesseter en mandag i slutten av februar. Litt forskrekket ble vi vitner til at den stua som nesten var helt ferdig, plutselig ble fylt med masse stein, bøtter med murblanding og generelt mye støv og møkk. ELEGANT VENTIL: Ikke alle som har ventil i stein. Kjempefin, synes vi..:)ELEGANT VENTIL: Ikke alle som har ventil i stein. Kjempefin, synes vi..:) Men opp fra alt rotet reiste det seg sakte, men sikkert en peis. Akkurat som vi ville ha den. Ikke for ruvende, men et naturlig blikkfang i ei koselig stue. Og ikke minst et ildsted man kan se både fra spisestua og sofakroken. Peisen vår er bygget i vanlig, norsk gråstein, eller råkopp som det kalles på fagspråket. Steinen er tatt ut i Oppdalsfjellene og kommer i stor kasser på ca 1600 kilo. Ut fra den igjen sorterer mureren hva som passer best til den peisen han skal sette opp. Den er murt med betongfuger, og ikke tørrstablet. Peiskappa/hetta er murt med teglstein for så godt som mulig å unngå sprekker i muren. Den er pusset med vanlig mur- og pussmørtel og kostet/svampevasket for å få ønsket struktur. For øvrig samme struktur som på brannmuren bak. I forkant er det integrert en solid trestokk som vi beiset i samme farge som veggpanelet i stua. Selve ildstedet består av en innsats fra Dovre, modell 2200. En elegant detalj, synes vi, er at mureren har laget lufteventiler i stein nede ved gulvet på begge sider av peisen. Er mye penere enn de vanlige, svarte metallventilene. Synes vi. Nå gjenstår det å male selve peisen og brannmuren. Men det får vi ikke gjort før den er helt tørr. LYST OG PRAKTISK: Vi gjorde kjøkkendelen av hytta 60 cm dypere enn på originalmodellen fra Tinde. Det angrer vi ikke på i dag. Kjøkkenet er blitt akkurat så fint som vi håpet.LYST OG PRAKTISK: Vi gjorde kjøkkendelen av hytta 60 cm dypere enn på originalmodellen fra Tinde. Det angrer vi ikke på i dag. Kjøkkenet er blitt akkurat så fint som vi håpet. Kjøkkenet ga seg på mange måter selv. Eller rettere sagt ble det tidlig klart hvilken leverandør vi skulle velge. Vi hadde nemlig sett så mye fint fra Kistefos siden vi begynte å planlegge hytta, at det falt seg ganske naturlig. Selv om de ikke er blant de billigste så vet vi at det er både kvalitet og stil, og har mange praktiske løsninger som dekker våre behov. Dermed gikk turen til Dokka hvor kjøkkenprodusenten har hovedkontoret sitt, og det har vi ikke angret på. Der fikk vi både se modellene og løsningene i full skala, og vi fikk i tillegg mange gode råd og innspill. Det som fra første stund var klart var at vi ville ha et lyst kjøkken. Med litt mørke vegger, så falt det seg egentlig helt naturlig. Vi landet til slutt på fargen som kalles hvit narsiss. VIKTIGE DETALJER: Kryssvinduer i skapene og sukkerbitlista oppunder taket setter prikken over i-en på Kistefos-kjøkkenet vårt, synes vi.    VIKTIGE DETALJER: Kryssvinduer i skapene og sukkerbitlista oppunder taket setter prikken over i-en på Kistefos-kjøkkenet vårt, synes vi. Deretter var det å sette sammen diverse skap- og skuffeløsninger. En prosess som det er viktig å bruke tid på. Og til syvende og sist er vi veldig fornøyd med hvordan det ble. Stekeovn og mikro i høyskap er noe av det vi valgte etter anbefaling fra Kistefos, og det angrer vi ikke på. Det er utrolig praktisk å ha dette i en naturlig arbeidshøyde, og ikke under koketoppen som er mer tradisjonelt. Det er likevel to små ting som gjør en stor forskjell på kjøkkenet vårt, synes vi. Og det er kryssvinduene og sukkerbitlista oppe ved taka. Det setter liksom prikken over i-en. Ølnesseter Hyttegrend ligger i Sør-Aurdal kommune sør i Valdres med tomter helt opp til 1000 meter over havet. Området er en gammel setergrend hvor det fortsatt beiter både sauer og kuer om sommeren. Letteste adkomst er E16 til Bagn og derfra er det 11 kilometer opp til feltet. Fjellterrenget i området er snilt og egner seg svært godt både til ski, gåturer og sykling. Det som likevel skiller ut Ølnesseter mest er den fantastiske utsikten. Mange av tomtene har mer enn 180 graders utsikt. Hjemmeside: www.olnesseter.no Ølnesseter Hyttegrend ligger i Sør-Aurdal kommune sør i Valdres med tomter helt opp til 1000 meter over havet. Området er en gammel setergrend hvor det fortsatt beiter både sauer og kuer om sommeren. Letteste adkomst er E16 til Bagn og derfra er det 11 kilometer opp til feltet. Fjellterrenget i området er snilt og egner seg svært godt både til ski, gåturer og sykling. Det som likevel skiller ut Ølnesseter mest er den fantastiske utsikten. Mange av tomtene har mer enn 180 graders utsikt. Hjemmeside: www.olnesseter.no Vi bestilte for øvrig også alle hvitevarene sammen med kjøkkenet. Det samme gjorde vi med garderobeskap, senger og madrasser.  Det viste seg også veldig praktisk under selve monteringen. Hytta vår er snart ferdig, og neste blogginnlegg skal handle om den siste innspurten. Noe som ifølge de som har gjort det før både er spennende, arbeidskrevende og morsomt. Videre håper vi å komme i gang med utvendig beising så fort som mulig. Det å bygge gjennom vinteren, slik vi har gjort, gjør jo at du ikke får gjort noe utvendig før temperaturen stiger. Heldigvis var det mye tørt og kaldt vær sist vinter, så dermed bør jobben med å beise veggene ga veldig fint. Vi gleder oss til fortsettelsen! DEL 1: Drømmestedet vårt reiser seg DEL 2: Riktig hytte til tomta Hytteprosjektet følges også av Hyttemagasinet. Artikkelforfatter Per Tandberg er redaktør i SOL.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder