Vis mer

Varsler kraftig økning i strømprisen

- Bare tull, mener lederen i Norsk Industri om ny rapport.

(upublisert) OpprettetStrømprisene vil doble seg de neste 15 årene i Norge, og diesel- og bensinbilparken vil nesten være borte i 2050, ifølge Det internasjonale energibyrået.


Mandag fremlegges den omfattende rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og Nordisk Energiforskning. Dagens Næringsliv har fått tilgang til rapporten der IEA krever store endringer i de nordiske landene for at de skal nå klimamålene.


– Vi anslår at det vil koste til sammen 333 milliarder dollar for de nordiske landene i økte investeringer. Det er før vi regner med drivstoffbesparelser og andre gevinster, sier prosjektkoordinator Benjamin Donald Smith i Nordisk Energiforskning, som er en del av Nordisk Ministerråd og har bestilt og finansiert rapporten.


Sju nordiske forskningsinstitusjoner har utarbeidet innholdet der det pekes på behov for radikale endringer.


– Jeg tror at Norges rolle vil fremstå enda tydeligere, også i det totale bildet. Det tydeligste eksempelet vil være eksporten av ren elektrisitet, sier Markus Wråke i IVL Svenska Miljöinstitutet, som har vært prosjektleder for rapporten.


Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er uenig i rapportens hovedkonklusjoner.


– Det er bare tull å tro at strømprisene vil dobles i Norge, og at det vil bidra til å nå klimamålene. Derimot er vi enige i at CO2-fangst og lagring er viktig for å nå målene, sier Lier-Hansen. (©NTB)
Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.