Varmepumpa kan fungere dårlig hvis du ikke gjør dette

Det er viktig å forberede varmepumpa på vinteren.

(upublisert) Opprettet
Over 750.000 nordmenn har installert varmepumpe, ifølge tall fra Norsk varmepumpeforening. Likevel er det ikke alle som vet hvordan man skal gjøre pumpa klar for vinteren.
Dropper du å rengjøre varmepumpa og rense filteret, er det fare for at den har dårligere effekt når kulden kommer. Hvordan du skal rense varmepumpe varierer fra de ulike produsentene, så det kan være lurt å ta en titt i bruksanvisningen til til varmepumpe. Hovedregelen er at rillene bør være såpass rene at du kan se igjennom dem. Husk å trekk ut stikkontakten eller ta sikringen før du starter klargjøringen. Skru så på varmepumpen å sjekk at alt fungerer som det skal. Pumpen trenger gjerne litt tid på å komme opp i ønsket temperatur, så vær tålmodig.

Skru ned varmen

På de kaldeste dagene kan den kanskje friste å skru varmepumpen på full styrke. Ifølge Forbrukerrådets store varmepumpeguide, er det slettes ikke lurt.  - Det anbefales å skru varmen ned til 16 grader når det er på det aller kaldeste. Dette for å unngå å overbelaste utedelen. Overbelastning kan forkorte pumpens levetid, heter det i Forbrukerrådets store guide. De påpeker imidlertid at ikke alle varmepumpe-importører støtter anbefalingen om å skru ned varmen de kaldeste dagene. Det kan derfor lønne seg å undersøke hva som anbefales for din pumpe. Er det mer enn 15 kuldegrader, må en del varmepumper suppleres med andre varmekilder. Fyrer du i peisen eller har på panelovner i tillegg, er det viktig at varmepumpen ikke står innstilt på auto. Det kan føre til at pumpen får motsatt effekt, og begynner å kjøle.

Styr unna billige varmepumper

Ifølge klikk.no, gjør mange bomkjøp og ender med en varmepumpe som ikke holder det den lover. Et av problemene er at noen ikke varmer godt nok. - Utfordringen er de varmepumpene som ikke er tilpasset norske forhold, sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen, til Klikk. Han understreker viktigheten å kjøpe varmepumpe av en seriøs forhandler. - Vårt råd er å unngå å kjøpe varmepumper som tilbys på nettet eller av dørselgere. Flere av billigpumpene stryker på dårlig avrimnig. De klarer ikke å kvitte seg med is som samler seg opp inne i pumpen, sier Baardsen til Klikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.