Ubudne gjester: Slik blir du kvitt maur i huset

Se ekspertenes tips.

De er små, de er sorte og de jobber sjelden alene. Samtidig som varmen inntar Norge, våkner maurene fra vinterdvale. Har du først fått maur i huset, kan de være vanskelig å bli kvitt.

Svart jordmaur er en av de vanligste maursortene som dukker opp i norske hjem. De kalles ofte for sukkermaur og er på jakt etter mat og andre ting som er søtt, opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Men det er ikke nødvendigvis grunn til bekymring om det dukker opp maur i huset ditt nå på våren. De er nemlig sultne, så det er mest sannsynlig bare et midlertidig besøk.

- Svart jordmaur er bittesmå og bor i hagen og rundt huset. På våren finner de ikke mat ute og kommer derfor krabbende inn for å lete etter mat, forklarer Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex til Klikk.no.

Slik blir du kvitt dem


Det beste er å forebygge at maurene i det hele tatt finner veien inn i huset ditt. Men hvis allerede du har fått svarte jordmaur innendørs, er det flere ting du kan gjøre for å bli kvitt de ubudne gjestene.

Fjern mat: Først og fremst bør du oppbevare søtsaker og annen søt mat i tette bokser slik at maurene ikke kommer til. Du bør heller ikke la smuler bli liggende på benken. Folkehelseinstituttet anbefaler også å være rask med å tørke opp søl.

Fjern duftspor: Maur forteller om veien til mat gjennom å legge igjen duftspor til andre maur. Skadedyreksperten Klikk.no har snakket med, anbefaler å vaske maurstien ren med såpe og vann. Det gjør at maurene ikke kan følge lukten inn i huset.

- Vask innenfra og ut mot utgangen, sier Norstein.

Spray og åte: Du kan også bruke insektsspray eller legge ut giftig åte for å bli kvitt maurene. Bruker du åte, kan det ta noen uker før effekten slår til for fullt.

Kan være tegn på råte


Om du derimot oppdager at maurene har slått seg ned og laget rede i huset ditt, bør du ta det på alvor. Det kan nemlig være et tegn på at huset er utsatt for råteangrep.

- Maur gjør nesten ikke skade på hus, de sitter nesten alltid i et råteangrepet område. Mauren flytter inn i skaden, men det er ikke mauren som har laget skaden, sier Norstein i Anticimex til DinSide.

Maur kan ødelegge myke byggematerialer og isoporisolasjon, men kan stort sett ikke gnage i tre som ikke er skadet fra før av. Men det er én maurart du bør være ekstra obs på. Stokkmaur er den eneste maurtypen som går løs på friskt tre og kan gjøre skade.

Oppdager du et maurrede i huset, kan det altså være lurt å søke hjelp fra ekspertene.