Tre ting du bør sjekke før du betaler for veden

- Du bør be selgeren om å dokumentere det.

(upublisert) Opprettet

1. Hvordan er veden pakket?

Å kjøpe ved kan være forvirrende. De fleste selger med literpris, andre har kilopris, mens andre igjen opererer med priser for favn og pall. Dinside har skrevet en sak om hvordan du kan sammenligne prisene for sekker, favn, kubikk og så videre. Norskved.no oppfordrer i disse dager vedprodusentene til å ta i bruk et nytt merkingssystem. Her er meningen at du skal få opplyst hva veden koster per kWh (kilowattime). Ser du ikke en tydelig merking på veden, spør selgeren. Dette vil gjøre det langt enklere å sammenligne priser. Hvor mye ved får man egentlig i en sekk? (Foto: Scanpix)Hvor mye ved får man egentlig i en sekk? (Foto: Scanpix)

2. Sjekk fuktigheten!

- Du må be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten. For at det skal være god ved, må fuktigheten være under 20 prosent, har Øyvind Stranna Larsen ved Norsk ved tidligere uttalt til Dinside.no. Er veden for fuktig, er den tung å få fyr på, brenner dårlig og avgir mindre varme, går det frem av en sak på BT.no. Vil du gå skikkelig grundig til verks, har Klikk.no skrevet en sak om metoder for å sjekke vedens fuktighet.

3. Hvilken ved gir mest varme?

Ved er ikke ved. Brennverdien (energien et brensel frigjør ved effektiv forbrenning) varierer fra treslag til treslag. Forskning.no skriver at det er en klar sammenheng mellom treslagets tetthet og brennverdi. Jo tettere det er, jo bedre brenner det. Mange nordmenn fyrer med bjørkeved, men ifølge en måling utført av Skog og landskap, havner bjørk og furu under midten på brennverdi-listen. Kristtorn, agnbøk, barlind, bøk og eik brenner best. Sjekk hele oversikten under: (Skjermdump: Skog og landskap)(Skjermdump: Skog og landskap)  

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.