Smart triks: Putt en liten bit selleri i jorda og la det stå i 10 dager

Kan spare deg for masse penger.

Smart triks: Putt en liten bit selleri i jorda og la det stå i 10 dager
(upublisert) Opprettet
Rester av frukt og grønnsaker kan fort havne i søpla, men det er det slettes ingen grunn til. Gjenbruk det heller og lag din egen lille grønnsakshage, skriver Dagens.dk.

YouTube-kanalen Veggietorials har laget en guide til grønnsaker som egner seg godt til å plante igjen. Selleri er en av dem:

Slik gjør du det:

  • Kutt av syv til åtte centimeter i bunnen av sellerien og plasser biten i en skål med vann. Pass på at selleribunnen vender ned.

  • Så er det bare å vente. Du vil se resultat etter bare tre dager. 

  • Etter omlag ti dager har det dannet seg små røtter. Fjern de ytterste lagene av sellerien for å gjøre plass til flere røtter.

  • Vips, så er den klar til å plantes ut! 


Får du dreisen på det, kan du med litt tid og minimalt med jobb bli selvforsynt med grønnsaker. Og det er langt billigere enn å stadig kjøpe nye grønnsaker på butikken.

Men selleri er langt fra det eneste du kan putte i jorda. SOL har samlet en rekke sunne matvarer du kan plante:

Hvitløk


Velg store fedd. Ta vekk skallet fra den spisse enden og plant feddene med samme enden opp 15 centimeter fra hverandre. Etter to uker stikker grønne hvitløkspirer opp fra jorda.

(FOTO: YouTube/ Veggietorials)

Avokado


Del en godt moden avokado i to og fjern steinen. Vask steinen godt og stikk tre tannpirkere inn i den. Putt steinen i et glass med vann slik at tannpirkerne hviler på kanten og at minst halve steinen dekkes med vann. Enden hvor stilken har vært skal vende opp.

Etter noen uker i vinduskarmen knekker steinen og det har begynt å danne seg røtter. Roten er veldig skjør, så pass på at den ikke knekker. Etter en stund kommer det en liten spire opp fra toppen av steinen. Avokadoplanten er klar for å plantes i jorda når stilken har fått vokst litt og det har dannet seg blader.


Ananas


Kutt av toppen av ananasen og fjern de nederste bladene fra kronen. Plasser ananasen i et glass med vann, bladene skal vende opp. Allerede etter fem dager dukker det opp små røtter. Når den har stått i vannglasset i tre uker er ananasen klar for å bli planet i jorda. Ifølge Veggietorials, er den klar til å høstes etter 18 måneder.

(FOTO: YouTube/ Veggietorials)

Tomat


Skjær tomater i skiver og legg de i en potte med jord. Dekk over tomatene og vann jevnlig. Et par uker senere vil det dukke opp små spirer.

(FOTO: YouTube/ The Wannabe Homesteader)

Ingefær


Velg en ingefær som har mange knotter. Plasser ingefæren i en potte med jord. Pass på at de små knottene vender opp. Ingefæren er klar til å høste etter fire til seks måneder.

(FOTO: YouTube/ Veggietorials)

Løk


Skjær av skalken av løken og legg den med rotsiden ned i en potte med jord. Etter tre dager vil det dukke opp små skudd.

(FOTO: YouTube/ Veggietorials)

Se hele guiden fra Veggietorials her:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer