Slik lager du julepynt av ølbokser

Enkelt og stilig.

Tekst: Siri Marte Kværnes/NTB

Heidi Bjørnsdotter Thorvik sitter bøyd over en tynn metallplate. Med en spiker risser hun inn konturene av en engel i materialet, som egentlig bare er en tom siderboks. Etter litt klipping, banking, bretting og tvinning står den der, en himmelsk skikkelse med blårutete kjole og krone på hodet. En juleengel.

Har du noen tomme bokser du ikke har fått pantet? Bra! Med enkle grep kan metallisk tomgods forvandles til morsomme gaver og fullt brukbar julepynt.

SOL TV: Slik lager du tomgodspynt (Se nederst i artikkelen for detaljert fremgangmåte.)

Gjenbruk

– Det er ikke noe vi har funnet på helt selv. Ideen om å lage engler kom etter at mannen min besøkte en butikk med håndlagde ting fra Afrika. I en del land er det vanlig å lage leker og andre ting av gjenbruksmaterialer. Dette har vi spunnet videre på, sier Thorvik.

Da hun og May B. Langhelle utarbeidet juleboka «God jul», fikk både tomgodsengler og tomgodsgirlandere spalteplass. Du trenger ikke all verdens materialer for å lage det selv. Foruten tomme drikkebokser må du ha metalltråd, og gjerne noen perler til englehoder og dekor.

Heidi Bjørnsdotter Thorvik og May B. Langhelle lager både engler og girlandere av tomgods. (FOTO: Torstein Bøe / NTB Scanpix)  Heidi Bjørnsdotter Thorvik og May B. Langhelle lager både engler og girlandere av tomgods. (FOTO: Torstein Bøe / NTB Scanpix)

På stuebordet hos Thorvik ligger ferdig, halvferdig og uferdig pynt i et herlig førjulskaos. Noen av fjorårets engler har blitt hentet fram fra boden – litt preget av tiden i esker. Men en glorie eller et hode på snei gjør ingenting.

– Jeg liker at de er litt duknakkede, jeg. Som om de sier «det er tungt å være engel om dagen», smiler Langhelle.

Sjarmerende uperfekt

– Det er veldig enkelt og veldig dekorativt, sier Thorvik og holder fram en girlander med sølvstjerner som er klippet ut på frihånd.

Figurer med hjerte- eller juletreform egner seg også godt som girlanderpynt. Girlanderne kan henges opp, danderes til kranser eller brukes som bordpynt. Går du i stedet for enkeltstående figurer og utstyrer dem med en liten hempe, kan de kanskje få plass på juletreet?

La gjerne barna tegne figurer på et ark, og bruk det som mønster.

– Det kan bli noen uperfekte og sjarmerende ting, sier Langhelle.

Thorvik jobber som lærer og har hatt tomgodsverksted med elever ned i 5. klasse. Det er lett å skjære seg på de skarpe metallkantene, så aktiviteten passer ikke for de minste barna, forteller hun.

Det er imidlertid ingen øvre aldersgrense for å ha det gøy på tomgodsverksted. Minikurset Thorvik holdt for kollegaer, ble visstnok også en suksess.

En girlander kan brukes på mange måter. (FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix) En girlander kan brukes på mange måter. (FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix)

Personlige gaver

Det kan være mye humor i en god tomgodsengel. Og ønsker du å gi noen en personlig gave, kan du tilpasse materialet – med tanke på hva boksen en gang inneholdt.

– Til en Cola light-avhengig kollega laget jeg en Cola light-engel, forteller Thorvik.

En annen kollega ble overrasket med en engel laget av boksen fra favorittølet.

Hvis du kjenner noen med divafakter, kan du utstyre engelen med en krone. En som alltid går med slips, kan få en engel med slips. Her er det bare å bruke fantasien.

– Boksene har fine farger, og merkenavnet kan godt være litt skjult. Jeg synes det er fint når englene bærer på noen hemmeligheter, sier Langhelle.

Slik gjør du det selv

Dette trenger du:

- Tomme drikkebokser - En saks du ikke er veldig redd for - 18 mm treperler - Noen mindre perler til pynt - Tynn metalltråd - Hammer og spiker for å banke hull - Tapetkniv

 Slik lager du tomgodsengler:

Lag én, lag to eller lag en hel engleskare. (FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix) Lag én, lag to eller lag en hel engleskare. (FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix)

* Skaff deg et flatt stykke metall ved først å klippe av toppen på boksen. Deretter klipper du boksen ned på langs og avslutter med å klippe av bunnen. Vask og tørk innsiden av boksen.

* Legg mønsteret på forsiden av boksen (som nå er en plate), og riss inn mønsteret med en spiker. Husk å merke av punkter og innsnitt. Klipp ut engelen og lag snitt.

* Bank hull med en spiker i de runde merkene til armer. Bruk en tapetkniv for å lage snittene som er markert på venstre side av malen.

* Stikk en metalltråd (cirka 12 centimeter lang) gjennom spikerhullene fra baksiden.

* Lag armer av endene på metalltråden som stikker ut på forsiden. Det gjør du ved å brette tråden dobbelt og tvinne den rundt et par ganger.

* Legg metalltråden opp mot halsen på baksiden av engelen.

* Sett sammen engelen ved å tre vingene inn i hverandre i vingesnittene. Hvis det ikke passer helt sammen, kan du flikke på snittene med en saks. De to «tappene» nederst på ryggen stikkes inn i snittene på motsatt side og brettes hver sin vei på innsiden. Hvis barna trenger hjelp til noe, er det gjerne dette.

* Tre på kulen til hode og en mindre perle over den.

* Av metalltråden som er til overs over hodet, kan du lage en glorie eller hempe. Surrer du tråden over en liten, rund gjenstand, blir glorien rund og fin.

* Det hender du må klippe til kjolen for at engelen skal stå stødig.

* Lag gjerne ulike varianter der du gir englene slips, krone, perlekjede, hatt eller lignende.

* NB: Det er lurt å bruke vernebriller når du arbeider med avbiter og ståltråd.

Slik lager du tomgodsgirlander og juletrepynt:

 Noen bokser er røde. De passer kanskje ekstra godt i tida som kommer. (FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix) Noen bokser er røde. De passer kanskje ekstra godt i tida som kommer. (FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix)

* Klipp og vask boksen på samme måte som når du lager juleengler.

* Klipp ut stjerner, hjerter eller juletre på frihånd – så mange du orker!

* Med hammer og spiker banker du to hull i hver figur (som på en knapp).

* Tre figurene inn på metalltråden.

* Du kan også lage enkeltstående figurer med løkke. De er fine å henge på juletreet. Pynt gjerne med perler.

* Tips: Lar du barna tegne figurene på et ark, får du fine, naivistiske former du kan bruke som mønster.

(Kilde: Boka «God jul» (Gyldendal, 2013) av May B. Langhelle og Heidi Bjørnsdotter Thorvik og intervju med forfatterne)