Så ofte må du vaske håndklærne

Disse tingene må vaskes oftere enn du tror.

Så ofte må du vaske håndklærne
(upublisert) Opprettet 1. Badehåndklær


  Kunne ikke laste instagram  Badehåndklær bør skiftes én til to ganger i uken, anbefaler Malin Skaar leder for Lilleborg Forbrukerservice, overfor Klikk.no.

  Selv om det ikke ser ut som om håndklærne er skitne, kan de likevel bade i bakterier, skriver Dinside.

  - Håndklær bør vaskes på minimum 60 grader for å få et hygienisk resultat. Når det er sagt så kan mange være mer bevisst på å henge håndklærne opp til tørk etter bruk og bruke det flere ganger før det går til vask. Da sparer du miljøet for unødig bruk av vaskemaskin og man sliter mindre på håndklærne, sier Skar til Klikk.


 2. Sengetøy


  FOTO: Colourbox

  Vi kvitter oss med døde hudceller hver dag, og mange havner i sengen. I tillegg svetter vi rundt en liter hver natt, og både svette og døde hudceller tiltrekker seg midd, som nærer på dette, skriver Side2.

  Gründeren Maeve Richmond, som driver hjem-og interiørfirmaet Maeve, uttaler til Huffington Post at sengetøy bør vaskes hver uke, eller annenhver uke. Hvis en i familien har vært syk, eller du pleier å sove naken bør du derimot skifte oftere.

  Det samme gjelder hvis du legger deg uten å ha dusjet etter en treningsøkt.


 3. BH-er


  FOTO: Colourbox

  Ifølge den britiske avisen Daily Express vasker kvinner kun BH-ene seks ganger i året. I gjennomsnitt blir hver BH brukt syv ganger, som tilsvarer at den brukes i omtrent to måneder, før den vaskes.

  Ifølge en undertøysekspert Daily Mail har snakket med bør BH-er vaskes etter to gangers bruk.

  Men de bør vaskes for hånd, istedenfor å puttes i vaskemaskinen. Da holder den bedre på fasongen.


 4. Puter


  FOTO: Colourbox

  Innsiden av puta er som en svamp, som tar til seg svette og dermed blir et ynglested for bakterier og midd. Leger har oppdaget at opptil en tredjedel av en putes vekt kan bestå av insekter, døde hudceller, midd og avføring fra midd, skriver Daily Mail. En gjennomsnittlig uvasket pute kan inneholde hele 16 typer sopp.

  Rådet er derfor å vaske puta hver tredje måned. Å vaske puta på 60 grader skal drepe de fleste bakterier.


 5. Kjøkkenhåndkler


  Kunne ikke laste instagram  Når du tørker tallerkenene og synes de er fine og rene ut, kan du faktisk ha smurt dem inn med bakterier, dersom du ikke vasker håndkleet ofte nok.

  I en studie uført av forskere fra University of Arizona fant man tarmbakterier på 89 prosent av de undersøkte kjøkkenhåndklerne, skriver Huffington Post. Ikke alle disse bakteriene er farlige, men på 25 prosent av håndklerne fant man også E-coli-bakterier.

  Ifølge Kelly Reynolds, forsker ved University of Arizona’s Zuckerman College of Public Health, bør du vaske kjøkkenhåndklerne etter hver gang du har brukt dem. Det nest beste er å dyppe dem i klorvann etter hver bruk. Hun anbefaler to teskjeer klor til fire liter vann.

  Men selv om du skyller kjøkkenhåndklerne i klor, bør de likevel vaskes i vaskemaskinen en gang i uken.


 6. Barnas kosedyr


  FOTO: Jonas Frøland / NTB scanpix

  Barn tar med bamsene sine overalt. Men tre av ti småbarnsforeldre vasker aldri kosedyrene til barna, skriver DinSide. Dette kom frem i en undersøkelse gjort av Pampers i samarbeid med NAAF.


  Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund bør Bamse bade minst fire ganger i året.

  Grunnen er at avføringen fra de mange tusen husstøvmiddene som er i en vanlig kosebamse kan utløse allergiske reaksjoner. Kosedyrene samler også vanlig støv, skitt og dyrehår.
 7. Mobilen


  Kunne ikke laste instagram  En mobil kan ha 18 ganger flere bakterier enn nedtrekkeren på et offentlig toalett, skriver Daily Mail.

  I tillegg er er det ofte mye fett på mobilene, skriver Klikk. Alle disse bakteriene, og fettet, legger vi dermed inntil ansiktet helt frivillig.

  For å unngå dette bør du derfor jevnlig tørke over mobilen med en fuktig klut med litt såpe. Av og til bør du også vaske den med alkohol, som isopropanol som du kan kjøpe på bensinstasjoner.


Les også:


Legg til sol_no på SnapChat

 
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer