Vis mer

Nye boliglånsregler: - Mer press på mamma og pappa

Tror ikke på stopp i utlånsveksten.

(upublisert) Opprettet

Finansminister Siv Jensens (Frp) nye boliglånsregler møter blandet mottakelse. Mens Danske Bank mener det blir mer press på foreldrene når barna skal kjøpe bolig for første gang, mener DNB at tiltakene er gode.

Danske Banks landssjef i Norge, Trond F. Mellingsæter, mener bankene vil få færre muligheter til å avvike fra de nye reglene. Men tilleggssikkerhet vil samtidig gjøre det mulig med høyere gjeldsbelastning enn 85 prosent.

– Det blir mer press på mamma og pappa, det er liten tvil om det, sier Mellingsæter til Dagens Næringsliv.

Han viser til at tilleggssikkerhet for å få lån vil bli viktigere, og at de som ikke klarer det, må ta til takke med utleiemarkedet i en periode mens de legger seg opp penger. Men bankene regner ikke med at det blir stopp i utlånsveksten, mener han.

Leder for DNBs personmarked, Trond Bentestuen, synes også at bankene kommer godt fra det. Han betegner tiltakene som gode og understreker at bankene fortsatt skal få lov til å bruke skjønn og fleksibilitet.

Leder for personmarkedsområdet i Nordea, John Sætre, er usikker på om boligprisene kan bremses med de nye reglene, men mener det viktigste er at bankene fortsatt får utøve skjønn.

– I tillegg er det bra at regjeringen vil ta tak i det virkelige problemet, nemlig for lite nye boliger, sier Sætre.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener boligprisveksten vil fortsette. Det eneste tiltaket som kunne ha bremset prisveksten, ville ha vært boligskatt, mener de to. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.