Vis mer

Ikke gjør denne skjortetabben før 17. mai

Slik blir bunadskjorta klar til nasjonaldagen.

(upublisert) Opprettet
Mange har nok allerede funnet fram bunaden og flere har kanskje også fått brukt den. Men for oss som venter til nasjonaldagen med å pynte oss opp i bunad, er det enkle ting vi må huske på.

NRK skriver blant annet at man bør finne fram bunaden en uke i forveien, for å sjekke alle delene og prøve hele bunaden. 

I tillegg må ofte sølvet pusses, men skjorta må også være klar. Kanskje du glemte å få den ren etter forrige feiring?

SOL har samlet noen tips til hvordan få skjorta klar til 17. mai: 

Vask og rens av skjorta:


Det lureste er å vaske eller rense skjorta rett etter bruk. Ifølge Cecilie Eskild i Heimen Husflid bør du vaske skjorten hver gang du har brukt den for at den skal holde seg så fin og hvit som mulig.

Men glemte du å vaske skjorta etter fjorårets fest, fortvil ikke. 

– Mange bunadskjorter kan vaskes i maskin på program for håndvask. Lin skal ikke vaskes på over 60 grader. Hvis skjorta er brodert med farget garn i silke eller ull, må hele skjorta vaskes forsiktig og ikke bløtlegges – da kan fargene blø og skjorta blir ødelagt hvis den blir liggende for lenge i vann.

Men går du over skjorta di og du finner en flekk som har sittet en stund, kan du ifølge Dinside helle på litt flytende Omo eller Blenda, gni det inn i stoffet og la det virke i en halvtime, før du vasker den på vanlig måte.

Og husk: Ikke tørk den i solen. Lin tåler sol dårlig, fibrene blir nemlig ødelagt av dette, skriver Klikk.no.


Er skjorta ren? Legg den i kjøleskapet før du stryker den


Er skjorta allerede vasket og klar for bruk? Da er det likevel noen råd du bør følge. Før du setter i gang med strykingen, dynk den i kaldt vann eller bruk en ren sprayflaske og legg den i en plastpose.

Her er det noen som velger å legge den i fryseren, mens andre velger kjøleskapet. Ifølge Husflid bør du bruke kjøleskapet for å ikke risikere at skjorta brekker når du tar den opp. Husk å pakk den godt inn i en pose før du legger den i kjøleskapet.

Trikset med å bruke kjøleskapet eller fryseren er at skjorta og linfibrene skal trekke til seg godt med fuktighet og fordele seg i stoffet, skriver NRK

Skal du stryke skjorten?


Konsulent Kathrine Bringsdal i Husfliden i Vest-Agder, forteller til Dinside at det å stryke skjorten ikke absolutt er nødvendig.

- Når skjorten er vasket kan du henge den opp på en kleshenger, en som ikke farger av, også strekker du den i fasong litt til og fra, forteller hun.

Når du stryker et linstoff blir trådene flate og da krøller de lett. Velger du likevel å stryke bunadskjorten din, er det viktig å ikke ha for høy temperatur, påpeker hun.

Vil du derimot gå over skjorta med strykejernet mener Berit Oulie, som jobber ved Heimen Husflid i Oslo, at det er lurt å starte med halslinningen.

- Da unngår du krøller på resten. Og det er også viktig å strekke stoffet godt under strykingen, sier hun.

Så er det ermene som står for tur. En bunadsskjorte skal aldri ha press på ermene. Begynn med armlinningene, deretter trekker du i ermene mens du stryker, uten å lage press.

Deretter tar du front og rygg, før du henger opp skjorta et par dager eller et døgn. Da skal det mye mer til at du får mange skrukker på nasjonaldagen.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.