I dag bør du bytte batteri

– Hvert sekund teller når boligen din brenner.

(upublisert) Opprettet

Statistikken viser at romjula er årets klart mest brannfarlige periode. Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at åtte av ti som omkommer i brann er i disse gruppene.

– Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er vi avhengige at de pårørende tar et ekstra ansvar. Sjekk om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

I 2013 omkom 61 personer i brann, og 46 personer av dem var i risikoutsatte grupper.

Bytt batteri!

1. desember er Røykvarslerens dag, og DSB understreker at den bør brukes til å bytte batteri.

Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen «Aksjon boligbrann». I perioden 3.-5. desember får cirka 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen, skriver DSB på sine nettsider.

Statistikk fra Aksjon boligbrann viser at nesten tre millioner mennesker bor i boliger som mangler sammenkoblede røykvarslere, og en halv million nordmenn går hver kveld til sengs uten fungerende røykvarslere.

Hvert sekund teller

– Hvert sekund teller om din bolig brenner. Du kan ikke forvente at brannvesenet kommer og redder deg ut i tide, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han understreker at desember, og spesielt juledagene, er årets klart mest brannfarlige periode, selv om utviklingen de siste årene har vært positiv.

Etter elleve år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember mer enn halvert.

I perioden 1992-2002 omkom 45 personer, mens antallet har sunket til 18 de elleve siste årene, viser statistikken fra DSB.

– Nedgangen viser hvor viktig det er med forebygging, men det er ingen grunn til å slå seg til ro med de oppnådde resultatene. Bruk av røykvarslere og aktsom atferd er fortsatt like viktig, sier fagdirektør Odd A. Rød i Gjensidige. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.